Goedemorgen, het is vandaag maandag 14 december

Foto: Afbeelding van PROMobilePictuers via Pixabay

Ze zijn er in diverse soorten en maten en wij stammen er van af. Weet jij welk dier er vandaag centraal staat?

Door Sam Fish

Juist, vandaag is het de dag van de aap. Voor sommigen het leukste dier dat er bestaat, voor anderen dood eng. Maar dat is met meer dieren het geval. Maar ze zijn in ieder geval leuk om naar te kijken met al dat klimmen en slingeren dat ze doen. Het is dan ook niet gek dat er een speciale dag is voor deze dieren. En dat is elk jaar op 14 december.

Wereld Apendag is nooit officieel erkend als echte themadag. Maar deze dag wordt al jaren over de hele wereld gevierd. Op deze dag wordt er, jawel, aandacht gevraagd voor de aap. Sommige apen worden namelijk ernstig bedreigd door het kappen van bomen en industrialisatie. Op deze dag worden er dan ook diverse acties gehouden om deze dieren te helpen.

Wil jij een steentje bijdragen? Help dan stichting Aap met een donatie. Zij geven apen, en andere exotische dieren, weer een toekomst. Ze vangen dieren op die in gevangenschap leefden en enorm zijn verzwakt. Bij stichting Aap krijgen zij de professionele zorg die zij nodig hebben, zodat ze weer ‘dier’ kunnen zijn.

Weerbericht

De dag start bewolkt en regenachtig. ’s Middags wordt het in het noordwesten droog, maar in de rest van het land blijft het grijs en nat. De zuidwestenwind is matig, maar kan vrij krachtig zijn langs de kust. Het wordt zo’n 12 graden.

Bron: Weer.nl

Corona-update

Het RIVM heeft de corona-cijfers geüpdatet. Dit zijn de cijfers van de week van 2 tot 8 december.

  • De afgelopen week hebben 43.103 mensen een positieve testuitslag gekregen
  • Er zijn 1229 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis
  • Helaas zijn er de afgelopen week 338 mensen overleden aan het virus
  • Op Goeree-Overflakkee zijn er deze week 131 besmettingen bijgekomen

Volgens het coronadashboard zijn er op Goeree-Overflakkee in de afgelopen 24 uur 31 mensen positief getest op het virus. In heel Nederland waren dat er 9924.

Bron: RIVM 

Thema van de dag

Maar we vieren vandaag niet alleen de dag van de aap. Het is ook de dag van de Amerikaanse staat Alabama en de dag van de bouillabaise. Geen zorgen, wij moesten het ook even opzoeken. Het is een vissoep!

Jarig

En er zijn vandaag natuurlijk ook mensen jarig. Deze mensen mogen vandaag genieten van een lekker stukje taart. Gefeliciteerd!

  • Vanessa Hudgens – Amerikaanse actrice en zangeres – 32
  • Michael James Owen – Britse voetballer – 41
  • Jane Birkin – Britse actrice en zangeres – 74
  • Mient-Jan Faber – Wiskundige – 81

Dossier: De dag van