Servieskast Flakkee op bezoek bij prijswinnaars

Foto: Sam Fish

Meriam van Franeker, maker van de Servieskast van Flakkee, bezocht op vrijdagochtend 2 augustus twee gelukkige winnaars. Zij hebben vorig jaar meegedaan aan een winactie.

Door Sam Fish

Zo’n drie kwart jaar geleden had Goeree-Overflakkee Nieuws de Facebookactie om een lokale ondernemer in het zonnetje te zetten. Uit de vele inzendingen kwam de Servieskast van Flakkee uit de loting. En in het artikel dat daarbij hoorde konden mensen zelf een nieuwe opdruk voor het servies bedenken en insturen. En dat werd gedaan.

Inzendingen

“Niet alles was even bruikbaar,” laat Meriam weten. “Sommige teksten heb ik al ergens op staan en anderen waren zelfs een beetje schunnig.” Ze moet lachen. “Uiteindelijk kon ik niet kiezen en ben ik voor twee nieuwe opdrukken gegaan.” De andere bruikbare inzendingen slaat ze op in het archief, wie weet wat ze daar nog mee kan doen. “Als ik die ooit ga gebruiken, dan krijgen de bedenkers natuurlijk gewoon een gratis exemplaar,” belooft ze. Dat is namelijk ook wat de huidige winnaressen hebben gehad.

MokServieskast van Flakkee

Zo kwam Ina Witvliet uit Dirksland met de tekst ‘Wa jŏe kän kän ‘k aok’. “Dat zeggen we altijd op de golfbaan,” legt Ina haar inzending uit. “Dan doet iemand iets en dan zeggen wij altijd Wa jŏe kän kän ‘k aok. Is wel leuk om dat nu op een mok te zien staan. Super leuk.” Ze had niet verwacht te winnen. “Ik heb een tijdje geleden al wat ingestuurd, maar ik had nooit verwacht te winnen. We winnen namelijk nooit, dus dit is dubbel leuk.”

“Deze mok past heel goed bij twee andere mokken, dus nu hebben we een serie,” laat Meriam weten. “Dat zijn nu alle drie dezelfde mokken, maar met een andere opdruk.” Zo begon ze met ‘Fan wie bin jŏe der êen?’ en ‘’K wou ‘t mar gezeit ha!’ en heeft ze daar nu dus ‘Wat joe kän kän ‘k aok’ aan toegevoegd.

GlasServieskast van Flakkee

Ook in Middelharnis woont een winnares. Dianne de Kleijn had namelijk een mailtje gestuurd voor een advocaatglaasje met daarop ‘Affekaotje’. “Dat was ik al langer van plan en toen ik het mailtje van Dianne kreeg was ik helemaal zeker dat deze moest winnen,” laat Meriam weten. “Ze had er ook een heel mooi verhaal bij.”

“Ik moet bij een advocaatje altijd denken aan mijn oma,” vertelt Dianne. “Zij had altijd hele speciale advocaatglaasjes en toen ik deze winactie voorbij zag komen wist ik meteen wat ik moest insturen. Ik ben fan van het eerste uur, ik heb een kast vol met het Flakkeese servies, dus ik moest gewoon meedoen.”

Trots

“Ik vind het mooi hoe trots mensen tegenwoordig op het Flakkees zijn,” laat Meriam weten. “Jaren geleden zag je nergens Flakkeese spreuken en sinds ik ben begonnen met de Servieskast zie je het steeds vaker. Dat is leuk om te zien. We mogen best trots zijn op dat taaltje van ons.”

Servieskast van Flakkee

De Servieskast van Flakkee is dé creatie van Meriam van Franeker. Servies, schortjes, onderzetters, noem het maar op. Als er een Flakkeese tekst op kan wordt het gemaakt. Het is natuurlijk leuk om te verzamelen voor een uitzet, maar ook gewoon als ludiek cadeautje voor een verjaardag, typisch iets voor de trotse Flakkeënaar. Kijk voor meer informatie op https://deservieskast-com.mijndomeinwebwinkel.nl/.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen