Nieuw Rijsenburgh-boot is meer dan dat

Foto: PR Front404

Maanden geleden er bij het Nieuw Rijsenburgh een boot te onthuld. Maar het is niet zomaar een boot.

Door Sam Fish

In de binnentuin van het verzorgingstehuis in Sommelsdijk staat meer dan alleen de doorsnee tuinmeubels. Het is de aanlegplaats van de Quo Vadis. Een grote boot in het midden van de binnenplaats van het Nieuw Rijsenburgh. Maar het is niet zomaar een boot.

Quo Vadis

Het Utrechts kunstenaarsduo Front404 maakte de boot speciaal voor de bewoners van het zorghotel. “De Quo Vadis, zoals de boot heet, is een interactieve installatie,” vertellen ze. “Het is een multi-zintuigelijke ervaring voor de bewoners, onder wie veel mensen met dementie.” Veel bewoners van het Nieuw Rijsenburgh hebben in het leven veel aan het water gewoond of op en aan het water gewerkt.

Ervaring

De Quo Vadis zorgt voor een herkenbare ervaring voor de bewoners. Zo kunnen ze in de stuurhut de kalme zee zien. Ook horen ze het geluid van de motor, het kraken van het hout, de golven en de meeuwen. “Met het stuurwiel kunnen ze de boot over zee sturen,” vertelt, Bas van Oerle, één van de kunstenaars. “Ze kunnen de scheepsbel luiden en de oude radio kunnen ze afstellen op oude zeemansliederen van vroeger. Dit alles stimuleert het geheugen.”

“Uit onderzoek blijkt dat bekende zintuigelijke ervaringen het geheugen kan stimuleren,” gaat zijn collega Thomas voor ’t Hekke verder. “Daar vallen muziek, geuren en het voelen van bepaalde stucturen bij. Die dingen kunnen ervoor zorgen dat de levenskwaliteit sterk kan verhogen. Patiënten worden actiever en alerter en ze vertonen minder gedragsproblemen.”

Meevaren

Er is natuurlijk ook gedacht aan de mensen die slecht ter been of minder actief zijn. Voor hen is er een comfortabele bank op het achtersteven van de boot. Daar kunnen ze in het zonnetje genieten van de oude muziek en de geluiden uit de boot. En natuurlijk kunnen ze vanaf daar ook uitkijken over zee.

Front404

Front404 is een Nederlands kunstenaarsduo dat bestaat uit Thomas voor ’t Hekke en Bas van Oerlo. Ze maken vooral interactieve installaties en kunstwerken. Deze zijn makkelijk toegankelijk voor iedereen en zorgen voor directe interactie. Deze interactie stimuleert mensen op een bijzondere, innovatieve en spelende manier. Kijk voor meer informatie op www.front404.com.

Reacties