De servieskast staat voor kwaliteit

Foto: Sam Fish

De Servieskast van Flakkee heeft misschien wel de leukste Flakkeese merchandise die er bestaat. En dat allemaal vanuit het huis van Meriam van Franeker in Dirksland.

Door Sam Fish

“Ik ben helemaal gek van servies. Dat heb ik van mijn moeder en ik merk dat ik dat ook heb doorgegeven aan mijn kinderen,” vertelt Meriam. “Ik vind het leuk hoe veel verschillende vormen er zijn en hoe elk servies er weer anders uitziet.” Maar dan nog is het een hele stap om je eigen servieslijn te verkopen. “Ik zag een aantal jaar geleden op Texel servies met Texel erop en de vorm van het eiland. Ik heb toen mijn passie en dat leuke idee bij elkaar opgeteld en ben begonnen aan mijn eigen ontwerpen. Ik ben dingen gaan bedenken die echt Flakkees zijn en dat zijn vooral de teksten.”

En dan begint het pas. “Ik ben gaan zoeken naar een goede fabrikant, want ik wil wel goed spul verkopen. Ik houd er niet van om iets te verkopen dat binnen een mum van tijd lelijk of kapot is,” vindt ze. “Ik heb een fabrikant gevonden in Limburg die het servies drie keer brandt en het porselein mengt met aluminiumdeeltjes. Dat maakt het geheel een stuk steviger. Je moet er natuurlijk niet mee gaan voetballen, maar ik hoorde onlangs van een klant dat ze één van de mokken had laten vallen op het laminaat en hij was niet beschadigd. Het kan allemaal ook gewoon in de vaatwasser en het blijft gewoon netjes. Dat is de kwaliteit waar ik voor sta.”

“Ik merk dat het servies vooral gekocht wordt als een cadeau voor iemand. Mensen kopen het minder snel voor zichzelf omdat het toch wat duurder is dan het doorsnee servies, maar dat komt door de hoge kwaliteit,” legt Meriam uit. “Hoe vaak je het ook in de vaatwasser stopt, het blijft glanzen, de tekst blijft goed leesbaar en vervaagt of craqueleert niet. Het is een servies dat je hele leven mee kan gaan.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

 

Volle kast
De Servieskast van Flakkee is een goedgevulde servieskast. “Het begon allemaal drie jaar geleden met een ontbijtserviesje. Inmiddels ben ik uitgebreid naar soepkommen, pastaborden, dinerborden, gebaksbordjes, mokken, theepotten, eierdopjes, glazen, kinderservies en sinds kort ook hout en textiel,” vertelt Meriam trots. “Ik heb een schort, slabbetjes, handdoeken, theedoeken, broodplanken en onderzetters. Eigenlijk verkopen we alles dat in de keuken hoort en wat je nodig hebt om te eten en drinken.”

Zelf is ze ook groot fan van haar producten. “Ik gebruik zelf de mokken erg vaak en de theepot is een favoriet van mij,” zegt ze. “Maar ik gebruik eigenlijk alleen het servies dat onverkoopbaar is. Als de tekst bijvoorbeeld niet mooi gebrand is, of er is een stukje glazuur niet helemaal netjes. Dan vind ik dat ik het niet kan verkopen, want alles waarvoor betaald is moet van goede kwaliteit zijn. Het kan natuurlijk altijd voor komen dat er iets is beschadigd, dan is dat gewoon niet zichtbaar vanaf de buitenkant. Die mensen krijgen gewoon een nieuw product.”

Populair
Natuurlijk is alles wat Meriam in haar Servieskast heeft staan hartstikke leuk, maar er zijn altijd producten die er met kop en schouders bovenuit steken. “De mokken met ‘Da’s bŭutegeweun’ en ‘die MOK aok ha’ erop zijn in de webshop echt super populair, die worden het meest verkocht,” vertelt ze. “De theeglazen gaan ook erg hard, die is eigenlijk altijd meteen weer uitverkocht zodra hij nieuw binnenkomt.”

Om het nog leuker en nóg Flakkeeser te maken gaat ze ook af en toe een samenwerking aan met een Flakkees bedrijf. “Zo maak ik wel eens een leuk bierpakket met een Solaes biertje en een bierglas uit de Servieskast. Of zo’n pakket maar dan met wijn van Van Eesteren. Dat maakt het cadeautje natuurlijk helemaal af.”

Op aanvraag
De spullen uit de Servieskast zijn sowieso al leuk om te hebben, maar wist je ook dat Meriam producten maakt op aanvraag? “Ik heb vorig jaar een koffieservies gemaakt voor Woongoed en dat kan eigenlijk voor elk bedrijf,” vertelt Meriam enthousiast. “En niet eens alleen bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een trouwservies, een bedankje of een relatiegeschenk. Ik kan alles maken met een minimumafname van 24 stuks. Anders is het voor niemand rendabel en dat zou zonde zijn.”

Winnen?
Daarnaast komen er ook weer nieuwe ontwerpen aan voor in de webshop. “Er komen nieuwe mokken met nieuwe teksten en nog een paar andere leuke dingen. Ik kan alleen nog wel wat hulp gebruiken bij het bedenken van een leuke nieuwe tekst,” zegt Meriam.
Heb jij nou een leuke tekst voor op een mok, bord of schaaltje, stuur dan een mailtje naar [email protected] en wie weet win jij het servies met jouw tekst erop!

Reacties