Premier Rutte en minister De Jonge hebben weer een persconferentie gegeven. Al de hele dag lekte er informatie uit over de versoepeling van corona-maatregelen. Nu is er officieel duidelijkheid.
Door Sam Fish
Op dit moment gaan de cijfers rondom het corona-virus de goede kant op. Het aantal besmettingen daalt al een tijdje en er liggen steeds minder mensen in het ziekenhuis. En dus is een versoepeling van de maatregelen op zijn plaats.
De persconferentie gaat over de versoepelingen tot 15 juni. Het gaat dan ook om de versoepelingen die twee weken geleden al werden genoemd bij de kijk op de toekomst. Dit is mogelijk doordat we ons aan de maatregelen houden. Doen we dat niet, dan kan het altijd weer fout gaan. “We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven,” zegt Rutte.
Elke versoepeling betekent meer drukte op straat, meer drukte in het OV en meer groepen bij elkaar. Daarom kan niet alles tegelijk en in één keer 100 procent. Dat zou alleen maar een terugval veroorzaken. En dus moet er in stappen versoepeld worden.
Het was al eerder aangekondigd. Vanaf 1 juni mogen openbare gebouwen weer open voor maximaal 30 mensen. Eerder werd gezegd dat binnen die 30 mensen ook het personeel valt. Dit is echter voor veel locaties niet haalbaar en dus is het aangepast. De 30 mensen zijn exclusief personeel, het gaat dus alleen om gasten. Dit geldt voor musea, theaters, restaurants, cafés et cetera. Regel blijft wel dat er vooraf gereserveerd moet worden en er gaat een telefonische gezondheidscheck aan vooraf. Heb je gezondheidsklachten? Dan blijf je thuis.
We meldden het eerder vandaag al. De horeca mag vanaf 1 juni open, maar echt pas vanaf het middaguur. Op het terras is er geen maximaal aantal mensen, mits iedereen anderhalve meter afstand kan houden. Binnen is er een maximum van 30 gasten, mits zij anderhalve meter afstand kunnen houden. Daarnaast is ook iedereen verplicht om aan een tafeltje te zitten.
Ook hier geldt; vooraf reserveren en een gezondheidscheck. De feestcafés en discotheken blijven voorlopig nog dicht.
Op dinsdag 2 juni gaat de middelbare school weer open. Hier moet wel anderhalve meter afstand gehouden worden. Dat betekent dus dat niet alle leerlingen tegelijk naar school kunnen. De scholen krijgen zoveel mogelijk de ruimte om goedwerkende roosters te maken.
Het is daarnaast ook de bedoeling dat leerlingen fysiek les krijgen. Dus niet zomaar een mentoruurtje of alleen een toets afnemen. Echt les. Maar ook voor op school geldt; mensen met gezondheidsklachten blijven thuis.
Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer een volledige dienstregeling rijden. Niet-medische mondkapjes zijn hier verplicht. Ze zullen ook maar rijden met een capaciteit van 40 procent. Het reizen met het OV is dan ook alleen als het écht noodzakelijk is.
Dit heeft ook gevolgen voor middelbare scholieren. Zij komen lopend of met de fiets. Voor leerlingen die verder weg wonen regelt de school het vervoer. Het is namelijk niet de bedoeling dat de scholieren het OV overbelasten.
Op maandag 12 mei mochten de basisscholen hun deuren weer openen voor 50 procent van de leerlingen. De klassen werden gehalveerd en gingen om en om naar school. Dat verandert vanaf 8 juni. Kinderen mogen dan weer met de hele klas tegelijk naar school.
Er zit wel een kleine kanttekening bij. Er lopen nog een paar onderzoeken. Deze versoepeling gaat alleen door als de uitslag van die onderzoeken positief is. De komende weken worden er afspraken gemaakt met de scholen om dit zo goed mogelijk in te vullen.
Dit geldt overigens ook voor de buitenschoolse opvang. Zij zijn weer gewoon op alle dagen beschikbaar. Daarmee stopt ook de regeling waarmee te overheid de eigen bijdrage voor ouders vergoedt.
Ook voor het beroepsonderwijs gaan er dingen veranderen. Vanaf 15 juni kan het MBO, HBO en WO weer naar school voor toetsen en praktijkonderwijs. Dit wordt op zo’n manier georganiseerd dat studenten niet in de spits hoeven te reizen.
Tot slot richt premier Rutte zich nog op alle kinderen en jongeren in Nederland. “Het corona-virus zet het land, en jullie leven, op zijn kop. Als je jong bent zijn sportclubs erg belangrijk. Als dat weg valt is dat niet leuk,” zegt hij. “Toch zien we dat verreweg de meeste jongeren en kinderen zich hebben aangepast, en zich aan de regels houden. En daarvoor wil ik jullie een groot compliment geven. Want het is ook echt mede aan jullie te danken dat er minder mensen in het ziekenhuis liggen en dat er langzaam maar zeker weer meer kan. Maar er is nog iets dat ik tegen jullie wil zeggen. Niemand weet ons land er de komende tijd precies uit gaat zien. Hoe doe je dat? Afstand van elkaar houden, maar toch met elkaar werken. Leren, sporten, muziek maken.”
Het kabinet wil dan ook dat de kinderen en jongeren gaan meepraten over deze vragen. Lever opbouwende kritiek, lever ideeën aan. Uiteraard volgens de basisregels. Betrek de jongeren en kinderen bij de gesprekken. “Zij zijn de volwassenen van de toekomst,” aldus Rutte.
Minister De Jonge laat weten dat het virus alleen de kop in te drukken is als er meer duidelijkheid is. Dat we dit virus alleen kunnen stoppen als we weten waar we aan toe zijn. Daarom is het het streven om vanaf juni iedereen met klachten te testen op het corona-virus. "Het is dan ook niet de bedoeling dat je met klachten eerst 24 uur wacht totdat je getest wordt, maar direct als je klachten hebt. Zonder tussenkomst van een arts," zegt hij. Alleen op die manier voorkom je dat er te veel tijd zit tussen besmetting en constatering. Er kan zo ook een nieuwe besmetting worden voorkomen. Voor het maken van de testafspraak komt een landelijk telefoonnummer.
Krijg je een positieve uitslag? Dan gaat iedereen in jouw huis in isolatie. Daarnaast wordt er ook een contactonderzoek gedaan.
Er wordt de laatste tijd ook veel gevraagd om een bezoekregeling voor de ouderen. Zij zijn eenzaam en gaan soms zichtbaar achteruit door het gebrek aan gezelschap. Op dit moment wordt bezoek beperkt en onder strenge voorwaarden toegestaan bij één locatie per GGD-regio.
Vanaf 25 mei komt hier verandering in. Het zal worden uitgebreid naar meer locaties. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast.