Coronaminister verhoogt alarmniveau om besmettingen

Foto: Afbeelding van Hermann Kollinger via Pixabay

Het coronavirus in ons land loopt weer op en met die extra besmettingen verhoogt de minister de thermometer van 1 naar 2.

Die thermometer geeft aan hoe het staat met de druk op de zorg en de samenleving door het virus. Iedereen wordt met deze verhoging opgeroepen zich aan de basisregels te houden. Kwetsbare mensen worden nadrukkelijk opgeroepen om de herhaalprik te halen. Zo wordt je bescherming op peil gehouden, geeft minister Kuipers aan.

Voor iedereen geldt het advies om je aan de basisregels te houden. Denk daarbij aan handen wassen en hoesten en niezen in je elleboog. Bij klachten wordt geadviseerd een zelftest te doen. Als daaruit blijkt dat je besmet bent, moet je thuisblijven. Er moet goed geventileerd worden. Onder de basisregels vallen ook het halen van een vaccin, booster- of herhaalprik.

Toename goed zichtbaar

Over de hele linie is de toename van het aantal besmettingen zichtbaar, aldus het ministerie van VWS. Daarom is de thermometer verhoogd van 1 naar 2. Dat betekent dat de impact op de zorg en de samenleving is verhoogd en dat vooral kwetsbare mensen risico lopen. De thermometer kan oplopen tot 4. Dat betekent dat de impact ‘zeer hoog’ is op zorg en samenleving. De gevolgen zijn dan voor iedereen merkbaar.

Het aantal ziekenhuisopnames neemt snel toe, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. In de afgelopen week zijn 601 mensen vanwege coronabesmettingen opgenomen. Een week eerder waren dat 485 opnames. Het aantal meldingen van sterfgevallen door corona steeg in een week tijd van 20 naar 39.

In de afgelopen week registreerde het RIVM 23.693 positieve tests, het hoogste aantal sinds eind juli. Vergeleken met vorige week steeg het aantal bevestigde besmettingen met 24,5 procent. In verpleeghuizen steeg het aantal positief geteste bewoners met 23 procent.

Meer ruimte in de kerk

Een aantal kerken in Nederland heeft ook weer een gedeelte ingericht waar mensen anderhalve meter afstand kunnen houden. Zo kunnen kwetsbare mensen toch naar de kerk gaan. Deze maatregel is dinsdag 11 oktober gecommuniceerd door het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). Zij stemmen kerkelijke zaken af met de overheid. Het Rijk had de kerken gevraagd om een handreiking te maken voor coronamaatregelen. Zo willen ze goed voorbereid zijn op een toename van de besmettingen in de winter.

De kerken hebben veel te maken met kwetsbare groepen. Denk aan ouderen en eenzame mensen. Het CIO roept bestuurders op goed te letten op kerkgangers met coronagerelateerde stress. Overigens is het ook verstandig voor kerken om weer looproutes aan te brengen in het gebouw.

Het CIO heeft nog strengere- en noodmaatregelen opgesteld. Deze gaan pas gelden als de overheid opnieuw met maatregelen zou komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen