FOTO’S – Negende Coming Out Day zonnig verlopen

Foto: Sam Fish

Het is Coming Out Day en dus heeft Stichting Gay op Flakkee op dinsdagochtend 11 oktober voor de negende keer de regenboogvlag gehesen op het eiland. Dat begon al vroeg bij het gemeentehuis.

Door Sam Fish

Bij het gemeentehuis in Middelharnis was het een gezellige boel. De mannen van Brandstof Koffie waren met hun tuktuk aanwezig om voor verse koffie te zorgen. Daarbij hadden ze ook nog heerlijke cupcakes van Trijntje Maliepaard uit Ouddorp. Maar die waren voor na het hijsen, eerst is het tijd voor de regenboogvlag. De gemeente kreeg eerder dit jaar al de nieuwe progressieve regenboogvlag cadeau van de stichting. Bij overhandiging bleek deze echter een heel stuk kleiner te zijn dan de vorige vlag. Vandaag werd er dus opnieuw een vlag geschonken. Het cadeau van afgelopen februari werd daarmee omgeruild.

Bijna het volledige college was aanwezig bij het hijsmoment op dinsdagochtend. Berend Jan Bruggeman nam het voortouw en sprak voor het hijsen een aantal woorden. “Op Goeree-Overflakkee telt iedereen mee. We willen een samenleving zijn waarin iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. Ongeacht leeftijd, beperkingen, gender, inkomen of culturele achtergrond. Sinds 2013 vragen we hiervoor symbolisch aandacht door de regenboogvlag hoog in top te hangen. Dit blijven we als gemeente doen omdat aandacht en begrip voor elkaar nodig blijft.”

Coming Out Day 

Coming Out Day is in Nederland ook wel bekend als Kom Uit De Kast Dag. Dat bekt minder lekker, maar het dekt ook niet helemaal de lading. Op Coming Out Day is het namelijk niet perse verplicht om uit de kast te komen. Het is niet zo dat dit dé dag is om alles aan je vrienden en familie te vertellen. Coming Out Day laat met het hijsen van de regenboogvlag zien dat het oké is om te zijn wie je bent. Daar waar de vlag is gehesen, is het een veilige plek om lekker jezelf te zijn. En dat is belangrijk, want niet jezelf kunnen zijn geeft een hoop stress en dat zorgt mogelijk weer voor andere problemen.

De scholen

Na die heerlijke versnapering was het tijd om naar de RGO aan de overkant te gaan. Daar kwam een havo 2-klas naar buiten voor het symbolische moment. “Er word op scholen veel gepest,” vertelt bestuurslid Lennart van Dam daar. “Dat gebeurt op plekken waar de docenten niets doorhebben. Het hijsen van deze vlag blijkt daardoor nog altijd erg belangrijk. Voor veel mensen van jullie generatie is genderidentiteit en seksualiteit geen issue meer en dat is heel fijn. Maar helaas is het nog altijd nodig om hier aandacht voor te vragen. Dat doen we door elk jaar op deze dag de vlag te hijsen.”

Datzelfde verhaal werd verteld op de Beroepscampus in Sommelsdijk. Daar werd dit jaar voor het eerst de regenboogvlag gehesen. Tijdens de bouw van het tweede deel was er namelijk nog geen vlaggenmast waar de vlag in kon. Voor de komst van de Beroepscampus werden de Groen en de Tech ook altijd meegenomen tijdens Coming Out Day. Op beide scholen mochten leerlingen helpen met het hijsen van de vlag. Spannend, maar ze deden het wel!

Nieuwe en lopende tradities

Dit jaar werd voor het eerst de vlag gehesen bij de Staver in Sommelsdijk. “Directeur Lesly Wolters had bij ons aangegeven dat er geen budget was om voor alle SRGO-locaties een vlag aan te schaffen. En dat budget hebben wij ook niet om ze allemaal cadeau te doen,” laat Lennart weten. “Maar we kunnen best een vlag doneren en zo zijn we hier vandaag bij de Staver uitgekomen. We hopen dat we deze locatie mogen toevoegen aan onze traditie en dat we hier nog vaker terug gaan komen.”

Vanaf het terrein van de Staver was echter nog een wapperende regenboogvlag te zien. Op het politiebureau was de vlag namelijk ook al in top gehesen. Iets wat ze al jaren doen in Sommelsdijk.

Nog meer lekkers

Sinds een paar jaar wordt de regenboogvlag ook gehesen op het Hernesseroord in Middelharnis. Dat is op initiatief van een van de bewoners. Daar zegt de stichting natuurlijk geen nee tegen. “Coming Out Day is er voor iedereen. En iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Ongeacht waar je woont of werkt. We zijn heel blij dat we ook op het Hernesseroord de regenboogvlag kunnen hijsen.”

En ook hier stond een heerlijke versnapering klaar. In Dok16 kon er wat gedronken worden én stond er opnieuw een regenboogcupcake klaar voor de aanwezigen.

Creatief met hijsen

Tot slot was de laatste locatie het Diekhuus in Middelharnis. Daar moest echter creatief gehesen worden. Het touw van de vlaggenmast was namelijk kapot. En dus kwam er een ladder tevoorschijn en werd de vlag met touw en tape hoog in de paal gehangen. Het kostte even wat moeite, maar hij hangt. Of hij nog naar beneden komt is een vraag voor een ander moment, als het aan de stichting ligt. “Het hijsen van de vlag is wat Coming Out Day internationaal kenmerkt. Maar als de vlag langer dan één dag blijft hangen, is dat echt niet erg hoor. Als het aan ons ligt, wappert hij het hele jaar!” aldus de stichting.

Jubileumeditie

Dit was dus de negende editie van Coming Out Day op Goeree-Overflakkee. In 2013 werd de stichting opgericht en gingen ze aan de slag met hijsen. En dat betekent dat het volgend jaar de tiende editie is. Een feestjaar dus. En Gay op Flakkee heeft al laten weten dat ze het dan nog groter willen doen. “Misschien kunnen we iets over het hele eiland uitrollen, dat zou wel leuk zijn. Goeree-Overflakkee is tenslotte meer dan Middelharnis en Sommelsdijk.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NieuwsNL_GO (@nieuwsnl_go)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen