RIVM meldt vandaag 19 nieuwe besmettingen erbij

Foto: Sam Fish

Het RIVM heeft het coronadashboard van de Rijksoverheid aangevuld met de laatste nieuwe gegevens. We kijken naar de cijfers van donderdag 4 november.

Door Sam Fish 

Voor heel Nederland is er weer een flinke stijging te zien. Vandaag zijn er namelijk ruim 10.000 nieuwe besmettingen bijgekomen volgens het RIVM. In totaal hebben de GGD’en 10.272 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 1077 meer dan gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor vandaag op 8339 besmettingen per dag. In de 20 maanden dat het coronavirus er is, zijn er in Nederland slechts 15 dagen geweest met meer positieve tests dan vandaag, zo meldt de NOS.

Op Goeree-Overflakkee zijn we daarentegen gelukkig weer een stukje gedaald. Gisteren behaalden we op het eiland een nieuwe record met maar liefst 58 besmettingen in 24 uur tijd. Vandaag zijn er nog een 19 bijgekomen, dat zijn er dus 39 minder dan gisteren. En met die daling zitten we ook weer onder het wekelijks gemiddelde. Dat staat voor vandaag op 31 besmettingen per dag.

Volgens het coronadashboard is er helaas wel iemand overleden aan de gevolgen van het virus. We wensen de nabestaanden veel sterkte met dit verlies. Er is nog geen update vanuit CuraMare. We weten dus niet of deze persoon uit een verzorgingslocatie komt of misschien in het ziekenhuis heeft gelegen.

LCPS 

Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding heeft ook een update gegeven. Zij melden dat er vandaag 1327 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. Dat zijn er 17 meer dan gisteren. Van hen liggen 273 patiënten op een intensive care-afdeling, dat is een stijging van 23 patiënten. Op de reguliere COVID-afdelingen liggen vandaag 1054 mensen, dat zijn er 6 minder dan gisteren.

Geen QR-code bij amateursport

Afgelopen dinsdag kondigde het kabinet aan dat je vanaf zaterdag 6 november een QR-code moet tonen bij de amateursport. Echter heeft een grote druk vanuit de Tweede Kamer ervoor gezorgd dat dit toch niet doorgaat. Mensen die naar binnen willen voor bijvoorbeeld een toiletbezoek, moeten nog wel een QR-code tonen. Van alle kanten kwam er kritiek op het plan dat zou gelden voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat zou betekenen dat ouders de CoronaCheckApp moesten laten zien als ze hun kind wilden zien sporten.

Hubert Bruls is voorzitter van het veiligheidsberaad en zei woensdag al dat het niet te handhaven zou zijn. Bij een binnenlocatie kun je namelijk wel iemand bij de ingang zetten om alles te controleren. Maar bij de buitensport loopt iedereen door elkaar en ben je al snel het overzicht kwijt. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat Rutte overstag ging. Bij het gebruik van een kleedkamer, toilet of de kantine is een QR-code nog wel nodig.