In één week 29 besmettingen, vandaag nog 4 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 28 september tot 5 oktober.

Door Sam Fish

Er is een stijging te zien in het aantal besmettingen deze week. Tussen 28 september en 5 oktober kregen 12.016 mensen een positieve testuitslag. Vorige week waren dan nog 11.760 besmettingen in een week tijd. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is bijna gelijk gebleven met 235 deze wek en 237 vorige week. Maar het aantal overplaatsingen naar een ic is wel mooi gedaald. Deze week werden 46 patiënten overgebracht van de reguliere COVID-afdeling naar een intensive care. Vorige week gebeurde dat 59 keer.

En ook een daling in het aantal sterfgevallen. Deze week zijn 29 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Vorige week werden er nog 34 overledenen gemeld.

Testen 

Wederom een daling in het aantal afgenomen coronatests. Deze week brachten 136.444 mensen een bezoekje aan de teststraat. Vorige week lieten 146.416 mensen zich nog in de neus kriebelen met een wattenstaafje. Dat is dus een aardige daling. Die daling is echter niet te zien in het percentage aan positieve testen. Van alle afgenomen coronatests was deze week namelijk 8,1 procent positief. Dat was vorige week nog 7,5 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,96 van alle varianten samen. Dat is hoger dan vorige week, toen stond het op 0,90. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 96 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 21 september tot 5 oktober. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 47 besmettingen zijn gemeld. En het gebeurt zelden, maar dit is volledig gelijk aan de dagelijkse cijfers van het RIVM. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 18 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 29 bij.

5 oktober

De weekcijfers lopen tot 5 oktober, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 1932 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 284 meer dan gisteren. En daarmee zitten we helaas weer boven het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat staat vandaag namelijk op 1717 besmettingen per dag. Het LCPS meldt dat er vandaag 483 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen, dat zijn er 29 meer dan gisteren. Van hen liggen 132 patiënten op een ic en 351 op de reguliere COVID-afdeling.

Op het eiland is ook een stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 4 nieuwe besmettingen gemeld. Gisteren was dat er slechts één, dat is dus een stijging van 3 besmettingen vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 3 besmettingen per dag.