Gemeente ontvangt wimpel voor groen strand Ouddorp

Foto: Sam Fish

Op woensdag 29 september heeft Goeree-Overflakkee een wimpel gekregen voor het realiseren van twee Groene Stranden in Ouddorp. Het gaat om de Kwade Hoek en het strand tussen ’t Gorsje en de Vrijheid.

Door Sam Fish

“Ik ben trots en blij dat ik hier namens de gemeente mag zijn,” begon wethouder Tea Both-Verhoeven de bijeenkomst in strandtheater Houten Kaap. “Vorig jaar werden we benaderd door NLGO. Zij wilden graag een groen strand realiseren op Goeree-Overflakkee. Voor de opzichters van de buitendienst was dat een pittige uitdaging, zeker als je kijkt wat er voor nodig is.”

Op een groen strand staat de natuur op de eerste plek. Er wordt niet meer machinaal afval geraapt om ervoor te zorgen dat aangespoeld zeeleven kan ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat de natuur haar eigen gang kan gaan en kan doen wat nodig is.

Blauw en groen

Het is de gemeente Goeree-Overflakkee samen met haar partners gelukt om dit te realiseren. “We doen natuurlijk al enorm veel voor het predicaat ‘schoonste strand’,” gaat de wethouder verder. “Toch is een blauwe vlag en een groene wimpel niet hetzelfde, daar zit een wereld van verschil in. We willen de blauwe vlag voor het schoonste strand natuurlijk niet kwijt raken. Die blijft namelijk enorm belangrijk voor de sector. En dus hebben we gekeken wat het betekent om een groen strand te worden. Het bleek dat dit wel heel goed past bij Goeree-Overflakkee.”

Op het eiland is een grote groep vrijwilligers actief bezig om de stranden schoon te houden. Dat zijn de vrijwilligers van de stichting Schoon Goeree-Overflakkee. “Mede dankzij hen staan we vandaag hier en mogen we de groene wimpel in ontvangst nemen. Mede dankzij hen hebben we op Goeree-Overflakkee vanaf vandaag twee groene stranden. Namens de gemeente wil ik alle partners bedanken voor het werk dat is gedaan en wat nog gaat gebeuren. Hopelijk mogen we dit elk jaar weer opnieuw gaan doen.”

Groen strand

Bij de groene stranden staan informatieborden met uitleg over de groene stranden. Het kan ook zijn dat er delen van deze stranden zijn afgesloten voor publiek. Een medewerker van Natuurmonumenten legt tijdens de bijeenkomst uit dat dat is omdat er vogels aan het broeden zijn. “De eieren zijn heel moeilijk te zien en worden dus makkelijk vertrapt. Daarom houden we alles heel scherp in de gaten en sluiten we de boel af als het nodig is. Op die manier kunnen de vogels rustig broeden.”

Juryrapport

De groene wimpel wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt door een jury. Deze jury bestaat uit mensen van diverse partijen die Het Groene Strand een warm hart toedragen. Bij de bijeenkomst in Ouddorp is Judith Algra aanwezig namens de jury. “De Groene Strand Wimpel is een erkenning voor alle mensen die de natuurwaarden van het strand versterken,” vertelt ze. “De jury heeft daarom een lijst met voorwaarden opgesteld om de wimpel te verdienen.”

In het juryrapport over Goeree-Overflakkee staat onder andere dat de organisatie trots is op de samenwerkingen met partijen als NLGO. “Dat is met recht het vormen van een sterke community. Ook het voornemen om structurele evaluatiemomenten in te plannen stemt de jury zeker over de verdere opvolging.”

Het Groene Strand

Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand! Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in ons land. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten en op het strand vinden strandbroeders een plek om te broeden. Helaas is er op de stranden door intensief beheer en menselijke activiteiten weinig plek meer voor de natuur. Dit willen ze aanpakken door het huidige strandbeheer te veranderen. Er worden strandcommunities opgericht en rustplekken ingesteld voor vogels.

Het Groene Strand Ouddorp Het Groene Strand Ouddorp