In één week 32 besmettingen, vandaag nog 5 erbij!

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 24 tot 31 augustus.

Door Sam Fish

Het aantal nieuwe besmettingen in één week tijd zijn deze week redelijk gelijk aan vorige week. Deze week kwamen er 17.575 besmettingen binnen bij het RIVM, vorige week waren dat er 17.315. Het aantal ziekenhuisopnames is licht gedaald. Deze week werden 415 coronapatiënten opgenomen in een ziekenhuis in Nederland, vorige week waren dat nog 426 patiënten. En het aantal overplaatsingen naar een IC is helemaal gelijk gebleven, dat gebeurde deze week met 97 mensen.

Helaas zijn er ook deze week weer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Bij het RIVM werden 43 sterfgevallen gemeld deze week, vorige week waren dat 48 meldingen.

Testen 

Er is wederom meer getest dan vorige week. In één week tijd lieten 124.361 mensen zich testen bij een coronateststraat. Vorige week gingen nog 111.328 mensen langs voor een test. Wel is het percentage positieve uitslagen gedaald van 13,7 procent naar 13,1 procent van alle testen.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,01 van alle varianten samen. Dat is precies hetzelfde als vorige week, toen stond het ook op 1,01. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 101 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 17 tot 31 augustus. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 58 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 32 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 32 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 64 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

31 augustus

De weekcijfers lopen tot 31 augustus, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2349 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 136 meer dan gisteren. Het ligt wel nog onder het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 2511 besmettingen per dag. Het RIVM meldt dat er vandaag 105 coronapatiënten opgenomen zijn in het ziekenhuis. Daarmee ligt het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen op 671. Van hen liggen er 212 mensen op een intensive care.

Op het eiland is ook een kleine stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 5 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 3 meer dan gisteren, toen werden er namelijk 2 besmetting gemeld. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 5 besmettingen per dag. Ook is er volgens het coronadashboard een coronapatiënt opgenomen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.