Mogelijk toch nog nieuwe coronagolf in de winter

Foto: Afbeelding van Bianca van Dijk via Pixabay

Het Outbreak Management Team (OMT) sluit een nieuwe golf van het coronavirus komende winter niet uit. Zo blijkt uit het nieuwste advies dat ze naar het kabinet hebben gestuurd.

In een ‘optimistische situatie’ is 75 procent van de bevolking gevaccineerd. Het reproductiegetal van het virus zou dan ‘net onder de 1’ kunnen blijven, schat het OMT in. Een nieuwe uitbraak kan echter weldegelijk weer mogelijk worden als er bepaalde tegenvallers zijn.

Nieuwe golf

Het reproductiegetal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Onder de 1 is er weinig aan de hand als maar weinig besmettelijke mensen rondlopen. Boven de 1 worden steeds meer mensen ziek. Dat zou kunnen gebeuren als de bescherming van de vaccins in de loop der tijd vermindert. Maar het kan ook zijn dat er nieuwe varianten van het virus opduiken. Of als er in specifieke groepen minder is gevaccineerd. Dat noemt het OMT ‘heterogeniteit in de vaccinatiegraad’.

Aanvullende basismaatregelen

“Dit suggereert dat naast het huidige vaccinatieprogramma (aanvullende) basismaatregelen nodig zullen blijven.” Dat schrijven de belangrijkste corona-adviseurs aan het kabinet. Ze voegen eraan toe dat de prognoses voor de lange termijn onzeker zijn.