Jongeren komen samen in actie voor de natuur

Foto: Floris Scheplitz

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 juni is het tijd voor de Nature Impact Days. Deze vinden plaats op diverse plaatsen in Zuid-Holland.

Tijdens deze dagen komen jongeren tussen de 18 en 35 jaar in actie voor de natuur in hun buurt. Op tien plekken in de provincie gaan de handen uit de mouwen en mogen er klusjes gedaan worden. Zo kun je bijvoorbeeld meebouwen aan een voedselbos. Maar je kunt ook vogels aan een broedplaats helpen of de stad vergroenen.

OP 5 juni worden de Nature Impact Days geopend door de gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, Anne Koning.

Nature Impact Days

Naast het verbeteren van de biodiversiteit leer je tijdens de Nature Impact Days meer over de natuur. Daarnaast ontmoet je ook andere jongeren met een interesse in natuur en duurzaamheid. “Wat echt uniek is aan de ze dagen is dat het bedacht en georganiseerd is door de jongeren zelf. Voor en door jongeren dus,” vertelt Marije van der Kruk. Zij is projectleider bij IVN Natuureducatie Zuid-West én begeleider van het jongerenteam. “Een team van 7 jongeren die meedoet aan het Groen Traineeship, werkt nu aan de Nature Impact Days.”

Tijdens deze dagen staan impact maken, iets nieuws leren en anderen ontmoeten centraal. Jongeren ervaren de natuur in hun buurt op een unieke manier en ze leren van professionele natuurbeschermers. “Uit onderzoek en de ervaring van ons jongerenteam blijkt dat die combinatie belangrijk is voor jongeren,” zegt Annika Wijkhuizen. Zij is een trainee binnen de Nature Impact Days.

Een kleine greep uit de natuurklussen

Er zijn diverse klussen te klaren in de provincie, maar helaas is er niets op Goeree-Overflakkee. Wel kun je met de pont naar het natuureiland Tiengemeten. Daar kun je helpen de bomen te beschermen tegen de knagende bevers. Wie weet kom je zelfs zo’n bijzonder dier tegen in levende lijven!

Een overzicht van alle klussen is te vinden op de website van de Nature Impact Days. Daar kun je je ook gelijk aanmelden.