10 nieuwe besmettingen gemeld in de laatste 24 uur

Foto: Image by Miroslava Chrienova from Pixabay

Het coronadashboard van de Rijksoverheid is door het RIVM aangevuld met de cijfers van maandag 22 maart.

Door Sam Fish

Er is gelukkig een daling te zien op het dashboard, maar zoals we gisteren al zeiden, dat moet je met een korrel zout nemen. Op zondag en maandag liggen de cijfers altijd iets lager door vertragingen tijdens het weekend. Niet elke zorgorganisatie of -instelling geeft dan cijfers door aan de GGD. Dat zorgt dus voor een ietwat vertekend beeld. Maar we zitten in ieder geval wel weer onder de 7000. En hoewel het niet 100 procent klopt, voelt een daling toch wel weer fijn.

Om te precies te zijn meldt het RIVM voor heel Nederland van daag 6340 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 662 minder dan gisteren. En op Goeree-Overflakkee is het weer één besmetting meer dan 24 uur geleden. Toen waren het er 9, vandaag zijn het er 10.

Vaccineren 

Vanaf deze week gaat er in Nederland weer geprikt worden met AstraZeneca. Inmiddels zijn er al ruim2 miljoen vaccinaties weggeprikt. Hierbij gaat het om eerste en tweede prikken. Om precies te zijn gaat het om 2.098.236 vaccinaties. Ook in de Staver in Sommelsdijk wordt er goed gevaccineerd. Hier wordt alleen met het vaccin van Pfizer geprikt, daar zijn dus geen vertragingen opgelopen door de onderzoeken naar het AstraZeneca-vaccin.

Doordat er al zoveel prikken zijn gezet, is ook het effect te zien, volgens de Rijksoverheid. Zij zien minder positieve testen bij groepen die een prik hebben gehad, vergeleken met groepen die nog niet gevaccineerd zijn. Het grootste effect is volgens hen te zien in verpleeghuizen. Daar kregen de eerste bewoners op 18 januari het vaccin toegediend. Een paar weken later was er volgens hen al een verandering te zien in het aantal besmettingen. En dat terwijl het aantal besmettingen onder de totale bevolking nog groeit.

De groep met het grootst aantal positieve testuitslagen zijn op dit moment de jongeren, vooral tussen de 18 en 24 jaar. Zij zijn voorlopig nog niet aan de beurt voor het vaccin, tenzij ze onderliggende aandoeningen hebben. Echter worden zij ook minder ziek en is de kans dat zij in het ziekenhuis belanden nihil. Het probleem is alleen dat zij wel anderen kunnen besmetten. Ook mensen die kwetsbaarder zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen