Volgende week weer prikken met AstraZeneca

Foto: Afbeelding van torstensimon via Pixabay

In de loop van volgende week gaat Nederland weer prikken met AstraZeneca. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge tijdens een digitale persconferentie.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde donderdag 18 maart dat het vaccin veilig is voor gebruik. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) sloot zich hierbij aan. De Nederlandse medicijnautoriteit liet zich er niet over uit of het middel weer gebruikt kon worden.

Stoppen uit voorzorg

Afgelopen zondag, 14 maart, werd besloten uit voorzorg te stoppen met vaccineren met AstraZeneca. Die stop zou twee weken duren voor onderzoek. Het vaccin zou mogelijk bloedstolsels veroorzaken. Onder meer Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Frankrijk stopten ook tijdelijk met het vaccin.

Op donderdag 11 maart meldde bijwerkingencentrum Lareb dat twee Nederlanders last hadden van bloedstolsels. Ook hadden ze minder bloedplaatjes na een prik met AstraZeneca. Daarnaast ontving het centrum één melding van een sterke daling van bloedplaatjes, maar zonder trombose. In andere landen liggen deze aantallen hoger. Lareb ziet geen echter verband met het vaccin.

Voordelen groter dan de risico’s

Op 5 miljoen prikken gaat het om een klein aantal meldingen. Trombose komt ook vaak voor en EMA zei dinsdag 16 maart dat er niet meer gevallen lijken te zijn onder mensen die met AstraZeneca zijn geprik. EMA-directeur Emer Cooke stelde toen al dat de voordelen van het vaccin groter waren dan de mogelijke risico’s. Het vaccin voorkomt immers in de meeste gevallen dat mensen ernstig ziek worden door corona of eraan sterven.