Stem kwijt door corona? Krijg hem weer terug!

Foto: CuraMare

De grootste gevolgen van een coronabesmetting zijn inmiddels wel bekend. Maar een minder bekend gevolg is fikse problemen met de stem of slikken, volgens logopedisten.

Op de IC en aan de beademing, het lichaam verzwakt en de patiënt raakt kilo’s kwijt. Dat zijn de grote gevolgen van het coronavirus. Nadat de patiënt genezen verklaard is komt daar vaak nog vermoeidheid bij kijken. Maar wat veel mensen niet weten is dat het ook zorgt voor stem- en slikproblemen zorgt.

Problemen

“We zien bij sommige patiënten dat ze schor en hees zijn, of snel buiten adem tijdens het spreken. Een lang gesprek blijft afmattend,” zeggen logopedisten Nina Boot en Elsa van Kempen van CuraMare. “Sommigen hebben moeite om lange zinnen uit te spreken. De problemen kunnen zelfs zo groot zijn dat iemands stem helemaal wegvalt. Slikproblemen kunnen zich voordoen als iemand aan de beademing is geweest. Ze hebben dan lange tijd alleen vloeibaar eten gekregen. Maar ook verzwakking door het virus heeft daar invloed op. Dan moet het eten en drinken opnieuw worden opgebouwd.”

Niet kunnen werken

Corona maakt duidelijk hoe belangrijk iets zo vanzelfsprekend als moeiteloos praten is. De logopedisten vertellen dat ze mensen behandelen die hun beroep tijdelijk niet kunnen uitoefenen. Ze kunnen niet bellen, of een toespraak houden. Ze kunnen niet spreken tijdens een vergadering of overleggen met collega’s. Maar ook klanten en patiënten te woord staan is erg lastig met deze problemen. Het is allemaal niet of amper mogelijk. Om dan nog maar te zwijgen over het uitoefenen van hobby’s als zingen, of sporters trainen.

Oefeningen

Gelukkig zijn ook deze klachten te behandelen. Die behandeling bestaat uit oefenen om op de juiste manier adem te halen. Ook wordt de draagkracht van de stem getraind. Verder is er aandacht voor en betere verdeling van de ademhaling tijdens het spreken.

“Het is moeilijk om aan te geven hoe lang een therapie duurt. Bij sommigen zie je na twee weken al vooruitgang. Maar we maken ook mee dat het soms 12 tot 16 weken duurt.” De logopedisten werken onder meer met Lax Vox, dat betekent vrije, losse stem. Deze methode is ook wel bekend als ‘bubbelen’ dat vaak wordt gedaan door radio-dj’s en artiesten. Je stopt dan een flexibel slangetje in je mond en een flesje water. Vervolgens blaas je lucht door het slangetje heen. Hier door wordt het efficiënt stemgebruik bevorderd door de coördinatie tussen houding, adem en stem te verbeteren.

Meer informatie

De logopedisten werken vanuit CuraMare-locatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Ze kunnen echter ook eventueel bij patiënten aan huis komen. Kijk voor meer informatie op de website van CuraMare.

Lax Vox methode bubbelen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen