Het kabinet wil de middelbare scholen vanaf volgende week mogelijk deels openen. De avondklok blijft nog wel in stand.
Dat heeft het kabinet op zondag 21 februari besproken op het Catshuis, vertellen ingewijden. Overigens zijn dit gesprekken en geen officiële besluiten. Op welke manier het voortgezet onderwijs open zou moeten gaan, is nog niet duidelijk.
Het kabinet denkt de avondklok nodig te hebben om ruimte te creëren voor andere versoepelingen. Dat is dan ook meteen de reden achter het behouden van de avondklok. Hoe die versoepelingen er precies uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Wel wil het kabinet verantwoordelijkheid weer bij de burger leggen. Nederlanders moeten zich vooral goed aan de basisregels houden.
Uiteraard kan het zo zijn dat versoepelingen na enkele weken misschien weer worden teruggedraaid. Dat gebeurt als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen. Als bijvoorbeeld kappers hun deuren weer mogen openen, zal dat alleen onder deze voorwaarden gebeuren.
De komende dagen wordt er gekeken naar de manier waarop de middelbare scholen open kunnen. Er is een optie die al langere tijd op tafel ligt. Daarbij zouden er per dag slechts een paar klassen fysiek naar school gaan.
Het echte besluit wordt genomen op dinsdag. Die dag komen de betrokken bewindspersonen bij elkaar voor corona-overleg. Dat overleg wordt gevolgd door een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.