RIVM meldt 8 nieuwe besmettingen op het eiland

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Het RIVM heeft het coronadashboard van de Rijkoverheid aangevuld met de cijfers die zijn binnengekomen vanuit de GGD’en. Dit zijn de cijfers van woensdag 20 januari.

Door Sam Fish

In het hele land is helaas een stijging te zien. Het is een stijging van ruim 1000 extra besmettingen in 24 uur, maar we zitten nog onder de 6000, wat fijn is. In de afgelopen 24 uur zijn er 5615 nieuwe besmettingen gemeld in het land. Op Goeree-Overflakkee is ook een kleine stijging te zien, hier zijn er 8 besmettingen bijgekomen. Gisteren waren dat er nog 6.

Teststraat 

Steeds minder mensen op het eiland laten zich testen. Er is genoeg plek, maar mensen maken geen afspraak om te gaan testen. Daarom besluit de GGD Rotterdam-Rijnmond om de openingsdagen aan te passen. In plaats van de hele week, is de teststraat nu alleen geopend op maandag, woensdag en vrijdag. Deze verandering gaat per direct in. De teststraat is dus vrijdag pas weer open.

Als blijkt dat meer mensen zich willen testen en er is nog maar weinig plek om te testen in Middelharnis, dan breidt de GGD de testdagen weer uit. De oproep blijft in ieder geval om een testafspraak te maken als je klachten hebt, of wanneer je in contact bent geweest met iemand die positief getest is op het virus. Een afspraak maken kan heel makkelijk via www.coronatest.nl of bel met 0800-1202.

Wacht je test en je uitslag af in quarantaine. Zo voorkom je dat mensen onnodig besmet raken met het virus.

Extra maatregelen

Eerder vandaag kondigde Mark Rutte nog een aantal nieuwe maatregelen aan. Denk aan een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. Dit zijn landen met een hoog besmettingsrisico. Alle reizigers die Nederland in willen moeten een negatieve PCR-test kunnen tonen en een sneltest af laten nemen die ook negatief is. De uitslag van de PCR-test mag maximaal 72 uur oud zijn.

Verder mag je nog maar één persoon per dag ontvangen in je eigen huis. Deze maatregel gaat per direct in. Het aantal aanwezigen bij een uitvaart wordt teruggebracht van 100 naar 50. Dit gaat in op maandag 25 januari. En het plan is dat vrijdag een avondklok ingaat van 20.30 tot 4.30 uur die duurt tot het einde van de lockdown. Om dit door te laten gaan moet er eerst een meerderheid behaald worden in de Tweede Kamer.