Slechts zes nieuwe besmettingen in 24 uur!

Foto: Pixabay; 15734951

Het is dinsdag 10 november en dat betekent dat het RIVM de weekcijfers heeft gepubliceerd. Deze cijfers lopen van 3 tot 10 november.

Door Sam Fish

De aflopen week zijn er 43.621 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat zijn er aanzienlijk minder dan een week eerder. Toen waren het er nog ruim 64.000. Die daling was natuurlijk al te zien in de dagelijkse cijfers die worden gepubliceerd.

Verder zijn er in de afgelopen week 1520 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een week eerder waren dat er 1966. Ook hier is dus een mooie afvlakking te zien in de cijfers. Op de intensive care-afdelingen zijn de afgelopen week 275 coronapatiënten opgenomen (geweest). Vorige week waren dat er nog 321.

Sterftecijfer

Een negatieve verandering is echter het sterftecijfer. Nu alle cijfers dalen, lijkt het sterftecijfer juist te stijgen. Tussen 3 en 10 november zijn 565 mensen overleden aan het virus. Een week eerder waren dat er 435.

De algemene sterfte in Nederland ligt deze week ook 700 hoger dan verwacht in deze periode. Het RIVM houdt deze sterftecijfers wekelijks bij. In de meest recente data van 22 tot en met 28 oktober, is de sterfte sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen 65-74 jaar en 75 jaar en ouder.

De opkomende hogere sterfte valt samen met de tweede golf van het coronavirus in Nederland. Een aanzienlijk deel van de oversterfte is naar verwachting dan ook corona-gerelateerd. Welk deel dat precies is, wordt later duidelijk in de doodsoorzakenregistratie.

Testen

De afgelopen week zijn er 243.341 mensen getest op het virus. Daarvan kreeg 14,5 procent een positieve uitslag. Dat percentage is gedaald in vergelijking met vorige week. Toen werden er 293.876 mensen getest en was 16,6 procent positief.

Heb jij corona-achtige klachten? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dat kan heel makkelijk via www.coronatest.nl of bel met 0800-1202. Wacht je test en je uitslag af in quarantaine.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R is voor het eerst sinds half juni met zekerheid onder de 1. Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dat lijkt het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober zijn ingevoerd.

Dit getal ligt deze week op 0,91. Dat is een daling vergeleken met vorige week, dus dat is goed nieuws. Toen was het getal R 1,11. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 91 andere mensen besmetten met het virus.

Dat betekent echter alleen dat we op de goede weg zijn, niet dat we het virus verslagen hebben.

Verschil per regio

Het aantal nieuwe besmettingen daalt met de dag. Toch is het aantal mensen met een besmetting toch nog elke dag hoog. De regio’s met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners zijn Rotterdam-Rijnmond, Twente en Zuid-Holland-Zuid. Deze regio’s hadden meer dan 350 besmettingen per 100.000 inwoners.

Er werd eerder nog gesproken over mogelijke extra maatregelen in deze regio’s. Denk daarbij aan een avondklok en het sluiten van bepaalde winkels. Dit is echter van de baan en gaat niet gebeuren.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM publiceert ook elke week een coronakaart. Deze heeft een verloop van twee weken. Die van deze week loopt dus van 28 oktober tot 10 november. Daarop is te zien dat er op Goeree- Overflakkee 278 besmettingen zijn gemeld in twee weken. In de week van 28 oktober tot 3 november bleek uit de dagcijfers dat er 196 besmettingen bij waren gekomen op het eiland.

Voor deze week zouden dat er dus 82 moeten zijn. Als we de dagcijfers van de afgelopen week echter bij elkaar optellen zijn het er 159. Dat klopt dus niet helemaal, maar het toont wel aan dat ook hier het aantal nieuwe besmettingen minder hard stijgt vergeleken met vorige week.

10 november

Zoals gezegd zijn deze cijfers van 3 tot 10 november en niet tot en met 10 november. De cijfers van vandaag zitten hier dus niet bij. Landelijk zijn er in de afgelopen 24 uur 4695 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat zijn er 12 minder dan gisteren. Een mini-daling dus.

Voor Goeree-Overflakkee worden er slechts zes nieuwe besmettingen gemeld in 24 uur. Een erg mooie afvlakking dus. Het zijn er 10 minder dan gisteren. Er is vooralsnog geen update vanuit CuraMare.