Vijf coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis

Foto: Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Mooi bericht vanuit het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Daar zijn vijf patiënten naar huis gestuurd.

Door Sam Fish

Daar tegenover staan helaas wel twee nieuwe opnames. Op dit moment worden er 14 coronapatiënten verzorgd in het ziekenhuis. Ook is er een coronapatiënt bijgekomen op de afdeling ‘Tijdelijke opname Covid-19’. Waar deze afdeling is, is bij ons niet bekend. Hier worden op dit moment twee personen verzorgd. De situatie in woonzorglocaties Nieuw Rijsenburgh en de Geldershof is hetzelfde gebleven. In Sommelsdijk zijn vijf bewoners besmet met het virus. In Dirksland is dat er nog één.

Problemen RIVM

Voor het aantal nieuwe besmettingen kijken we ook altijd naar het coronadashboard van de Rijksoverheid. Op de kaart van CuraMare gaat het namelijk alleen om bewoners, cliënten en patiënten. De rest van het eiland, inclusief de medewerkers van CuraMare staan daar dus niet op. Het coronadashboard heeft wel de volledige besmettingscijfers.

Het afgelopen weekend kampte het RIVM met een ICT-probleem, daardoor kwamen niet alle nieuwe besmettingen binnen. De problemen waren zondag opgelost, maar nu zijn er weer nieuwe problemen. De cijfers kloppen dus wel, maar zijn niet compleet. Dat wil zeggen; het is ‘minstens’ en niet volledig. De komende dagen zal dit weer rechtgetrokken worden. Hoe lang dat gaat duren ligt volledig aan de duur van de storing.

Besmettingen

Toch is er op het coronadashboard vandaag een update geplaatst van het aantal nieuwe besmettingen. Dat zijn er voor heel Nederland minstens 8123. Hoeveel het er precies zijn is dus door de storing niet bekend. Voor Goeree-Overflakkee worden er 26 nieuwe besmettingen gemeld. Dit zijn er flink meer dan gisteren, toen waren het er 15. Het was toen vooral de hoop dat dat het begin was van een daling door de gedeeltelijke lockdown. We gaan daarom maar hopen dat dit een enkele uitschieter is en dat het toch de goede kant op gaat.

De gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden werd aangekondigd duurt zeker tot in december. Als het reproductiegetal R niet snel naar beneden gaat, kan het zijn dat deze situatie zelfs tot in het nieuwe jaar duurt. Het is dus belangrijk dat we ons allemaal aan de maatregelen houden. Zoek niet de grenzen op van wat er mogelijk is. Als het reproductiegetal rond de 0,7 of 0,8 ligt, is er mísschien wat mogelijk met de kerst. Misschien.

curamare coronakaart 28 oktober