13 Nieuwe corona-besmettingen op Goeree-Overflakkee!

Foto: Afbeelding van Willfried Wende via Pixabay

Het RIVM heeft nieuwe cijfers gepubliceerd. Die lopen van 26 augustus tot en met 1 september. Daaruit blijkt dat er op het eiland 13 nieuwe besmettingen zijn.

Door Sam Fish

Die cijfers blijken uit de kaart waarop per gemeente het aantal besmettingen te zien is. Deze kaart geldt twee weken en loopt dus van 19 augustus tot en met 1 september. Daar staat dan ook dat er nu 15 mensen besmet zijn met het virus. Vorige week 2 nieuwe mensen en dus deze week nog eens 13 erbij.

Op maandag 31 augustus konden we wel melden dat het ziekenhuis nu corona-vrij is. Bij deze dertien besmettingen zitten waarschijnlijk ook de zes spelers van VV Stellendam.

Landelijke cijfers

De afgelopen week zijn er in heel Nederland 3597 mensen gemeld met een positieve testuitslag. Dat zijn 9 meldingen meer dan een week ervoor. In diezelfde week zijn er 57 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat is een daling van 27. En helaas zijn er 24 mensen overleden gemeld aan het virus. Daarbij is ook een daling te zien, het zijn er 8 minder dan een week eerder.

Testen

In de afgelopen week hebben ruim 163.000 mensen zich laten testen op het virus. Dat waren er ruim 23.000 meer dan vorige week. Het percentage positieve testen is wel afgenomen. Vorige week was 2,5% van de testen positief, dat is deze week 2,2 procent.

Sinds 1 juni kan iedereen met milde klachten zich laten testen op het corona-virus. Heb je koorts, ben je benauwd of heb je andere corona-gerelateerde klachten? Maak dan een testafspraak door te bellen met 0800-1202 of doe dit digitaal op www.coronatest.nl.

Disclaimer

De cijfers die hier worden genoemd zijn niet allemaal van de afgelopen week. Soms is er wat vertraging bij het doorgeven van de cijfers. Deze worden dan in de cijfers van de week erna rechtgetrokken.

De kans is groot dat ook niet iedereen met klachten zich laat testen. Daardoor ligt het werkelijke aantal besmette personen waarschijnlijk hoger dan wat hier genoemd wordt.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit cijfer is deze week gelijk gebleven en blijft dus op 1. Dat houdt in dat 100 besmette personen 100 andere mensen besmetten met het virus.

Privégegevens

Vaak krijgen we reacties dat mensen willen weten waar de besmette personen wonen. Het zou dan makkelijker zijn om te weten waar het ‘veilig’ is. Deze informatie hebben wij echter niet. Dit zijn privégegevens en dat soort informatie ligt niet zomaar op straat. Daar komt ook nog eens bij dat niet iedereen zich laat testen. En sommige mensen met het corona-virus zijn asymptomatisch. Dat wil zeggen, ze dragen het virus bij zich en kunnen mensen besmetten, maar hebben zelf nergens last van.

Het is dus altijd van belang om je eigen veiligheid voorop te zetten. Draag een mondkapje als je je daar prettig bij voelt. Houd anderhalve meter afstand en blijf thuis als je gezondheidsklachten hebt.

RIVM corona-kaart 1 september