Corona-crisis zorgt voor toename in cyberaanvallen

Foto: Pixabay; Free-Photos

Met de uitbraak van het corona-virus is de dreiging van cyberaanvallen op bedrijven toegenomen. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek onder 170 bedrijven.

Die cyberaanvallen zijn niet altijd direct via de achterkant van een digitaal systeem. Het gebeurt ook op andere slinkse manieren, zoals het aanbieden van vaccins en mondkapjes.

Meer digitaal

ABN AMRO denk dat het doelwit van cybercriminelen groter is geworden vanwege de uitbraak van het corona-virus. “Communicatie is meer gedigitaliseerd, want meer mensen werken vanuit huis,” is de redenatie. “Ook wordt er meer online gewinkeld dan voor de corona-crisis.”

Zo’n 7 procent van de bedrijven in Nederland heeft te maken gehad met een cyberaanval. Deze waren allemaal gerelateerd aan het corona-virus. Toch ligt dat percentage volgens ABN AMRO hoger dan die 7 procent. Niet elke aanval wordt namelijk herkend.

Risico

ABN AMRO meldt dat minder bedrijven cybercriminaliteit als risico zien voor de corona-crisis. En dat ondanks de grotere dreiging. Dat is volgens de bank te verklaren doordat de aandacht is verschoven. Daarmee is ook de risicoperceptie veranderd.