Wethouder Bruggeman bezoekt de Vliedberg

Foto: Wim van Vossen

Wederom een zorgbezoek van de gemeente. Dit keer was de eer aan wethouder Berend Jan Bruggeman. Hij bracht een bezoekje aan woonzorglocatie De Vliedberg in Ouddorp.

Vorige week bracht de burgemeester een bezoek aan het ziekenhuis in Dirksland. Nu is de Vliedberg aan de beurt. Zo kan de gemeente met eigen ogen zien hoe de situaties er op de verschillende zorglocaties op het eiland ervoor staan.

Wethouder Bruggeman

Bruggeman is de wethouder met volksgezondheid, ouderenbeleid en welzijn in zijn portefeuille. Hij bezocht dan ook het complex van CuraMare om zijn betrokkenheid met én waardering voor de zorginstelling te tonen. Het was tegelijkertijd ook een goede manier om de zorgprofessionals én de bewoners een hart onder de riem te steken.

De wethouder wilde zich graag laten informeren over de huidige stand van zaken bij de locaties van CuraMare. Wat is het effect van de genomen maatregelen? Hoe werkt alles rondom een quarantaine/geïsoleerde verpleging? Hij kreeg een rondleiding en sprak daarbij met verschillende medewerkers van de quarantaine-woongroep.

Daarnaast sprak hij ook met Ellen Hoogervorst van de raad van bestuur van CuraMare en teammanagers Esther Gaanderse en Therese Vlietland. “De situatie binnen de ouderenzorglocaties lijkt te stabiliseren,” laat Hoogervorst weten. “Verreweg de meeste afdelingen en woongroepen zijn (weer) vrij van corona. De eenzaamheid van de bewoners is nu een van onze grootste zorgen.”

Waardering

De wethouder sprak tijdens het bezoek zijn waardering uit voor de zorgprofessionals. Met hart en ziel zorgen zij in deze moeilijke tijd voor onze ouderen. “We weten dat corona hard heeft toegeslagen binnen seniorencomplexen als Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Dat heeft zijn weerslag op iedereen,” zegt hij. “Een baan in de zorg vraagt, zeker in deze tijd, toewijding. Daar heb ik heel veel respect voor. Het werk kan momenteel – fysiek en emotioneel – heel moeilijk zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de eigen gezondheid en de gezinnen thuis.”

Door CuraMare is een programma gestart wat ‘Samen heel blijven’ wordt genoemd. Een onderdeel hiervan is bijvoorbeeld de nazorggesprekken voor medewerkers. Deze gesprekken zijn op een aantal plekken al gestart.

Aandacht

Ook vroeg Bruggeman – via de medewerkers – naar de bewoners, hun daginvulling en zorgen. “Het raakt me dat deze ouderen geen bezoek meer kunnen ontvangen. Dat ze hun appartementen niet uit kunnen. Dat kan heel eenzaam voelen,” weet de wethouder. “Het is mooi om te zien hoe het zorgpersoneel ondanks de maatregelen de juiste aandacht heeft voor het belang van contact. Mooi ook hoe hartelijk en warm de sfeer is, ondanks de spanning.”

Houd contact

Bruggeman sloot zijn bezoek af met een oproep aan de inwoners. “De meeste mensen zijn – nu letterlijk – buitenstaanders. Maar we kunnen wel laten zien dat we meeleven met onze zorghelden. Meeleven met onze oudere en kwetsbare medemensen. Bezoek is momenteel niet mogelijk, maar houd contact. Bel bijvoorbeeld regelmatig of stuur een kaartje.”