Corona-app moet verspreiding virus bestrijden

Foto: Nieuws.nl

Op 7 april werd tijdens een tussentijdse persconferentie aangekondigd dat er apps gemaakt gaan worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Door Sam Fish

Met deze apps zou je moeten kunnen zien of je in contact bent geweest met iemand die corona heeft (gehad). Op die manier is het contactonderzoek dat de GGD uitvoert dus een stuk makkelijker.

Apps

Het gaat in totaal om twee apps. Eén ervan geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest die het virus heeft. Je wordt dan opgeroepen uit voorzorg thuis te blijven. Via de tweede app houd je contact met een dokter. Dit neemt dus eigenlijk het contactonderzoek volledig over. Maar het gaat wel ten kosten van de privacy. Hebben we dat er voor over?

Wetenschappers

Een groep van zeventig wetenschappers heeft maandag een brief gestuurd aan het kabinet. Daarin uitten ze hun zorgen over de inzet van de apps bij de bestrijding van het virus. “Het gebruik van de apps mag onze fundamentele rechten en vrijheden niet aantasten,” stellen zij.

“De inzet van tracking- en tracingapps en gezondheidsapps is zeer ingrijpen,” gaan ze verder. “Belangrijk is daarom dat er kritisch gekeken wordt naar het nut, de noodzaak en de effectiviteit. Ook moet er gekeken worden naar de sociaalmaatschappelijke en juridische impact.”

Persoonlijk oordeel

Of de apps er nu wel komen of niet, het is belangrijk om altijd zelf te blijven bepalen of je het wilt gebruiken. Met de app kan er dus gezien worden waar je bent geweest, wanneer en hoe lang je daar was. Ze kunnen zien met wie je contact hebt gehad.

Maar aan de andere kant is het dus wel een handige manier om te zien of je in contact bent geweest met iemand die het corona-virus heeft. Het zou dus ook makkelijker zijn om te weten of je zelf kans hebt om het virus te hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen