Oudste inwoonster (107) verslaat het corona-virus

Mevrouw Ras vierde op 17 maart haar 107de verjaardag.
Foto: Maaike de Groot

Op 17 maart vierde ze haar alweer haar 107de verjaardag, maar de dag erna kwam er slecht nieuws.

Door Sam Fish

Mevrouw Cornelia Ras, ook wel bekend als Cor, kreeg koorts en bleek het corona-virus te hebben opgelopen. ‘Gelukkig’ had de oudste inwoonster van Goeree-Overflakkee ‘maar’ milde klachten. Op maandagavond 6 april kwam er goed nieuws; mevrouw Ras is weer beter!

Spannende tijd

“Het is zo bijzonder,” laat Maaike de Groot weten. Ze is de nicht van mevrouw Ras en brengt het goede nieuws. “Op 17 maart was ze jarig, toen zijn we nog met z’n vieren op visite geweest. Een dag later kreeg ze wat verhoging en begon ze met hoesten. Ze besloten haar te testen en ze bleek het corona-virus te hebben.”

En dat is schrikken als je tante net 107 is geworden. “Ik maakte me zeker wel ongerust. Toen ik het hoorde dacht ik heel eerlijk gezegd ook niet dat ze het zou over leven,” bekent Maaike. “Alle verhalen die je hoorde over mensen op de IC die er zo heftig aan toe waren. En dan ook nog haar leeftijd. Het is echt een wonder dat ze beter is verklaard.”

Beter

En die verklaring kwam op maandag 6 april. “Ze was al een paar dagen klachtenvrij, maar de dokter had nog niets laten weten. We wilden natuurlijk wel officieel bericht dat ze het virus had verslagen,” zegt Maaike. “Het was zo’n enorme opluchting toen de dokter belde. Ik heb mijn tante natuurlijk wel gesproken tussendoor en ze is geen moment bang geweest. Ze is echt ongelooflijk sterk. We zijn allemaal heel erg opgelucht dat het achter de rug is.”

Mevrouw Ras zelf laat weten dat ze zich nooit echt ziek heeft gevoeld. “Ik was positief getest en ik moest wel hoesten, maar ik ben nooit bang geweest. Ik heb heel veel kaarten gekregen en ik ben heel vaak gebeld. Dat vind ik heel lief van iedereen,” laat ze weten. “Maar het is ook wel stil, want de familie mag niet langs komen. Maar zo is het nu bij iedereen, het is een vreemde tijd. We gaan maar gewoon rustig verder.”

Rustig aan

Voorlopig moet mevrouw Ras nog wel rustig aan doen. En dat is niet omdat ze nog ziek is, want ze heeft nergens meer last van. Maar ze mag haar kamer niet verlaten. “Ze loopt normaal gesproken elke dag een rondje door Nieuw Rijsenburgh, maar dat mag nu natuurlijk niet,” laat Maaike weten. “Maar ze heeft een balkon op het zuiden en het weer wordt steeds beter. Dus hopelijk zet de verpleging haar stoel op het balkon, dan kan ze lekker buiten zitten de komende tijd.”

Besmetting

Op dit moment zijn er binnen Nieuw Rijsenburgh 41 mensen positief getest op het corona-virus. Om de kans op verdere besmetting te verkleinen zijn dit weekend zelfs 12 bewoners tijdelijk overgeplaatst naar Vlaardingen.

De eerste besmetting binnen de woonzorglocatie kwam van een kerkdienst op zondag 8 maart. Deze werd, zoals elke zondag, gehouden in het verzorgingstehuis. Ook mevrouw Ras was daar aanwezig. “Ze gaat daar elke zondag naartoe,” vertelt haar nicht Maaike. “Dus ook die dag. Ik denk dat ze het daar heeft opgelopen. Kan bijna niet anders.”

En ondanks dat Maaike en drie andere nichtjes van mevrouw Ras op 17 maart op verjaardagsvisite zijn geweest, zijn zij niet besmet met het virus. “Daar waren we wel even bang voor, het had zo maar gekund. Ik ben echt heel blij dat alles goed is afgelopen. Het is een hele opluchting.”

Cookieinstellingen