‘Regio werkt goed samen voor behoud spoedzorg’

31 mrt 2023, 10:31 Zorg
spoedplein en ambulance 2 medium
PR CuraMare

Gemeenten, ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgpartijen staan samen op de bres voor behoud van goede spoedzorg voor de regio.

De samenwerking is nog hechter geworden na de plannen van minister Kuipers voor concentratie van de acute zorg. “Samen met de ziekenhuizen en huisartsen maken we ons grote zorgen hierover,” laat burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman weten. “Toegang tot spoedzorg dichtbij huis is een basisvoorziening voor inwoners van onze gemeenten. En het is nodig voor de leefbaarheid van de regio.”

Ook gemeenten Voorne aan Zee, Schouwen-Duiveland en Nissewaard sluiten zich hierbij aan. “Samen met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, de ouderenzorg van CuraMare, Spijkenisse Medisch Centrum, huisartsen en bijvoorbeeld de ambulancedienst, maken we ons hard voor behoud, verbetering en versterking van de acute voorzieningen die er nu zijn.”

Hechte samenwerking

De hechtere samenwerking uit zich bijvoorbeeld in het project Toekomstbestendige spoedzorg. Dat heeft als doel de hele keten van spoedzorg voor de regio te behouden en verbeteren. Door goed en slim samen te werken of door nieuwe vormen van samenwerking te ontwikkelen. Lees meer op de website van Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis.

Naast de goede samenwerking in de regio werkt gemeente Goeree-Overflakkee samen met 28 gemeenten met een regionaal ziekenhuis. Zo willen ze het belang van spoedzorg in de regio benadrukken. Zo worden op lokaal, regionaal en nationaal niveau de krachten gebundeld. Onder deze 29 gemeenten is laatst een onderzoek uitgevoerd. Onder andere schreven het AD en EenVandaag hierover berichten.

Achtergrond

In Nederland geldt de norm dat alle inwoners binnen 45 minuten met een ambulance de spoedeisende hulp kunnen bereiken. Zorgminister Kuipers wil die zogenaamde 45-minutennorm loslaten én acute zorg concentreren. Volgens de minister hebben streekziekenhuizen te weinig specialisten in huis om op elk moment goede acute zorg te leveren. Daarom zou concentratie van zorg nodig zijn.

Het voornemen leidde landelijk vorig jaar tot onrust. Ook in de Tweede Kamer leefden zorgen. De minister komt daarom met een aangepast voorstel. Dat wordt waarschijnlijk dit najaar behandeld in de Tweede Kamer. In dit voorstel wegen nabijheid van zorg en de impact op de leefbaarheid mee. Kuipers deed in het debat de belofte: ‘Er worden geen oude schoenen weggegooid voordat er overeenstemming is over de nieuwe schoenen’. Dat klinkt hoopvol. Wel blijven de zorgorganisaties en gemeenten het belang van spoedzorg voor de regio onder de aandacht brengen.