Informatiemarkt rondom dag van de beroerte

Foto: CuraMare

Op vrijdag 27 oktober veranderde de grote hal van woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk in een informatiemarkt.

De markt stond volledig in het teken van de wereldwijde dag van de beroerte. Op deze dag vroeg de organisatie aandacht voor het herkennen van een beroerte. Wat kun je doen wanneer iemand verschijnselen van een beroerte vertoont? En wat kunnen de gevolgen zijn van een beroerte? Dit en nog veel meer werd behandeld op de markt.

Beroerte is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. De medische term is Cerebrovasculair Accident (CVA). Ieder jaar krijgen zo’n 50.000 mensen in Nederland een CVA, dat zijn ongeveer 110 mensen per dag! Om hier aandacht voor te vragen, namen Michelle van Dis en Sabien van den Nieuwendijk vanuit Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis het initiatief om een informatiemarkt te organiseren. Als CVA ketencoördinatoren hebben zij dagelijks te maken met patiënten die een beroerte hebben gehad.

Genoeg te doen

De informatiemarkt was heel divers en interactief. Dat was mogelijk door de deelname van diverse afdelingen van het ziekenhuis en collega’s van CuraMare behandeling. Zo konden bezoekers hun bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol laten meten. Er waren gezonde hapjes om te proeven bij de diëtist, het was mogelijk om sport- en balansoefeningen te doen. En werd er uitleg gegeven over balans en draagkracht door maatschappelijk werkers.

Middenin de centrale hal van Nieuw Rijsenburgh stond voor deze dag een opblaasbaar megabrein van de Hersenstichting. Bezoekers konden door het brein lopen terwijl ze allerlei weetjes te zien kregen over de hersenen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen