Campagne moet helpen bij halen van HPV-prik

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Vaccinatiebussen, pop-uplocaties en een informatiecampagne. Dat moet jongeren stimuleren om de HPV-prik te gaan halen.

De campagne is gestart door de GGD’en en het RIVM. Ze willen zoveel mogelijk jongeren wijzen op de mogelijkheid zich te vaccineren. De twee prikken zijn dit jaar nog gratis voor jongeren die geboren zijn tussen 1996 en 2003. De eerste en tweede prik tegen het humaan papillomavirus (HPV) moeten 5 maanden na elkaar gezet worden. Als je deze dus gratis wil halen, begint de tijd voor de eerste prik te dringen.

HPV-vaccinatie verkleint aanzienlijk het risico op zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Omdat veel Nederlandse jongeren er nog niet tegen zijn ingeënt, loopt sinds begin dit jaar een inhaalcampagne. Ruim 1,3 miljoen jongeren van 18 tot 27 jaar hebben de prikken nog niet ontvangen. Zij hebben een uitnodiging gekregen om die te komen halen. Van deze groep heeft bijna 20 procent dat tot nog toe gedaan. Om dat percentage hoger te krijgen, beginnen de gezondheidsinstanties een campagne onder de noemer “Mis ‘m niet”.

Prikken

In totaal kunnen jongeren die onder de doelgroep vallen op zo’n 120 locaties zonder afspraak een HPV-vaccinatie halen. Op andere locaties kan dat met een afspraak. De campagne gaat woensdagmiddag van start op het Sciencepark in Utrecht. Daar komt ook staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) naartoe. Ook hier op Goeree-Overflakkee kun je de prik gratis halen. Hiervoor is een priklocatie ingericht in het Haegse Huus in Stellendam.

Meisjes krijgen de vaccinaties al langere tijd aangeboden. Maar in de eerste jaren bleef de vaccinatiegraad steken rond de 50 procent. Voor jongens zijn de vaccins bovendien pas sinds vorig jaar beschikbaar. De hoop van de instanties is dat de huidige vaccinatieronde veel meer jongeren zal beschermen tegen ernstige ziekte door HPV.

In totaal hebben 900.000 mannen en 400.000 vrouwen de uitnodiging begin dit jaar ontvangen.

Cookieinstellingen