Haegse Huus Stellendam wordt priklocatie

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Op woensdag 3 mei opent de GGD Rotterdam-Rijnmond een tijdelijke priklocatie in het Haegse Huus in Stellendam.

Wie in aanmerking komt voor een HPV- of coronavaccinatie kan hier binnenlopen voor een prik. Ook kun je er naartoe voor vragen over deze vaccinaties.

De HPV-vaccinatie is er voor jongeren van 19 tot en met 26 jaar. Hierbij gaat het dus om hen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Alleen zij die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn tegen HPV hebben begin dit jaar een uitnodiging gehad. Zij kunnen deze vaccinatie alleen in 2023 gratis halen. Die vaccinatie bestaat uit twee prikken met een tussentijd van een half jaar. Wanneer de eerste prik vóór 1 juli is gezet, zijn beide prikken nog gratis.

Waarom HPV-vaccinatie?

HPV is de afkorting van ‘humaan papillomavirus’. Het is een besmettelijk virus dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Dat zijn baarmoederhalskanker, kanker van de mond- en keelholte, schaamlip-, anus-, penis- en vaginakanker.

Bijna iedereen raakt ergens in zijn leven besmet met HPV. En meestal heeft dit geen ernstige gevolgen als dit gebeurt. Maar toch zijn er jaarlijks zo’n 1100 vrouwen en 400 mannen die door HPV een vorm van kanker ontwikkelen. Door vaccinatie is dit grotendeels te voorkomen. De vormen van kanker die door HPV worden veroorzaakt, zijn de enige vormen waar een vaccinatie tegen bestaat.

Meer informatie hierover is te vinden op de website van de GGD.

Coronaprik

Op de priklocatie in Stellendam kun je dus naast de HPV-vaccinatie ook een coronaprik halen. Die is voor iedereen van 12 jaar of ouder die nog niet is gevaccineerd tegen het virus. Ook iedereen die de basisvaccinaties nog niet heeft afgerond of alsnog de herhaalprik wil is welkom. Een afspraak hiervoor is niet nodig, maar het kan wel. Die plan je in via 0800-7070 of via www.planjeprik.nl.

Het Haegse Huus in Stellendam is te vinden aan de Haagsestraat 4A. De vaccinatielocatie is open op woensdagen in mei en juni van 9.00 tot 16.00 uur. Let op, op woensdag 7 juni is de locatie gesloten en de laatste openingsdag is op 28 juni.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen