Tekorten medische hulpmiddelen zijn complex probleem

Foto: Afbeelding van scotth23 via Pixabay

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkent dat er grote problemen zijn om genoeg medische hulpmiddelen en laboratoriummaterialen voor de zorg te bemachtigen.

RTL Nieuws meldt dat ziekenhuizen en andere organisaties door het hele land hierdoor in de knel komen. “Het ministerie deelt de zorgen van het veld,” laat een woordvoerder weten. De situatie is volgens hen ‘complex’.

RTL meldt dat honderden verschillende artikelen moeilijker of niet te verkrijgen zijn. Daardoor kunnen duizenden bestellingen niet uitgeleverd worden. Hierdoor ontstaan langere wachttijden bij de ziekenhuizen. Daarnaast duurt het ook langer voordat de uitgestelde zorg, door corona, kan worden ingehaald. Er zijn al operaties uitgesteld door de tekorten.

Meerdere oorzaken

Het probleem heeft “niet één oorzaak en helaas is er ook niet één oplossing”, zegt VWS in een reactie. De tekorten ontstaan volgens het ministerie door een combinatie van problemen. Zo zijn er problemen in de leveringsketen en zijn er hogere prijzen voor grondstoffen. De Europese regels zijn aangescherpt, de oorlog in Oekraïne zorgt voor een verstoring. En dan zijn er ook nog lange wachttijden bij de instanties die de nodige certificaten moeten verstrekken.

Volgens het ministerie “moeten fabrikanten, inkopende partijen en de overheid samen werken aan oplossingen”. De oplossing wordt gezocht in afspraken met fabrikanten, coördinatie tussen de ziekenhuizen en andere zorgorganisaties en “creatief voorraadbeheer”. Bijvoorbeeld door minder afhankelijk te zijn van specifieke producten. Daarnaast wil het ministerie internationaal afspraken maken, met name binnen Europa.

Hulpmiddelen veilig stellen

Tegenover RTL Nieuws roepen de brancheorganisaties van de ziekenhuizen het ministerie op om hulpmiddelen veilig te stellen. Inkooporganisatie ZINN bepleit dat VWS een groep van deskundigen verzamelt die de markten in de gaten houdt. Zij moeten waarschuwen als er problemen dreigen. Of deze oplossingen ook op tafel liggen, wil VWS desgevraagd nog niet zeggen.

Cookieinstellingen