Jan Arends voor jeugdhulp op Goeree-Overflakkee

Foto: Wim van Vossen

De gemeente heeft een contract getekend met organisatie Jan Arends, de nieuwe zorgaanbieder voor jeugdhulp.

De ondertekening vond plaats na een zorgvuldig aanbestedingsproces. Daaruit kwam deze aanbieder als beste naar voren. Vanaf 1 juli 2021 gaat Jan Arends aan de slag voor kinderen, jongeren en gezinnen.

De overeenkomst werd getekend door directeuren Jochem van Doorn en Marcel Lekkerkerker van Jan Arends. Wethouder Berend Jan Bruggeman ondertekende de overeenkomst namens de gemeente. Volgens Bruggeman is de ondertekening een belangrijke stap. “Jan Arends is een gerenommeerde partij die in veel regio’s actief is. In hun hulpverlening kijken ze naar de sterke punten binnen de omgeving van een kind of jongere. Zo komen ze samen tot een oplossing. Eigen kracht en een sociaal netwerk zijn heel belangrijk.”

Team Jeugd Jan Arends

De gemeente wil met Jan Arends de volgende stap maken op het gebied van jeugdhulpverlening. Daar werd de gemeente in 2015 namelijk verantwoordelijk voor. Jan Arends biedt al hulpverlening aan volwassenen op het eiland.

Op dit moment wordt er binnen de groep een nieuw Jeugd team samengesteld. Daarbij ligt de focus op diagnostiek en lichte behandeling. Maar ook opvoedondersteuning en intensievere hulp aan huis wordt aangeboden. Dat gaat dan om kinderen en jongeren met bijvoorbeeld autisme of gedragsproblemen. Of minderjarigen uit gezinnen waar problemen als huiselijk geweld, armoede of scheidingsproblematiek spelen.

Het team Jeugd gaat werken in drie gebiedsteams en een team complexe zaken. Ze zitten dan verspreid over het hele eiland. Een gedragswetenschapper heeft inhoudelijk de regie. “Jan Arends ziet er naar uit om de goede samenwerking met de gemeente te intensiveren. Ze willen als partners het beste uit elkaar halen,” zegt directeur Van Doorn. “Het doel is dan ook een nog betere en efficiëntere jeugdhulp te kunnen bieden.”

Team Jeugd en Gezin (TJG)

Het team Jeugd en Gezin van de gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdhulp op het eiland. Zij zorgen dat er hulp komt als er hulp nodig is. Bijvoorbeeld bij problemen in het gezin of bij psychische en gedragsproblemen bij kinderen. De intake vindt plaats bij de gemeente. Samen met het gezin wordt er gekeken welke ondersteuning er precies nodig is. De medewerkers van het TJG weten wat de mogelijkheden zijn. Zij maken ook helder wat de hulpvraag precies is en houden samen met het gezin overzicht.

Bij meerdere of complexe ondersteuningen kan er steun worden geboden door een procesregisseur. Die zorgt dat de verschillende partijen elkaar aanvullen en samenwerken om de beste hulp te bieden. Team Jeugd en Gezin werkt intensief samen met het nieuwe team Jeugdhulp van Jan Arends.

Overgang

Vanaf 2015 waren zorgpartijen Youz en Enver betrokken bij de jeugdhulpverlening. Zij waren daarbij onderdeel van het team Jeugd en Gezin. Deze organisaties blijven op een aantal onderdelen betrokken bij de jeugdhulp op het eiland. Zo kan er nog altijd de beste zorg worden geboden aan de inwoners.

De aanbieders doen dit vanaf hun eigen locaties in Middelharnis. De komende periode werkt het TJG samen met de verschillende organisaties om een zorgvuldige overgang te realiseren voor de cliënten. Daarbij staat uiteraard het belang van de cliënten centraal. Er wordt ook per cliënt gekeken wat de beste keuze is.