Verbod op verkoop van tabak in supermarkten

Foto: Pixabay; Geralt

Er zijn al diverse campagnes om het makkelijker te maken om te stoppen met roken en moeilijk om ermee te beginnen. En er komt er nog een bij.

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Blokhuis, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het idee is om het aantal verkooppunten van tabak verder terug te dringen. Daarom wordt de verkoop van tabak bij supermarkten verboden. De verwachting is dat dit tot 2030 zorgt voor zo’n 120.000 minder rokers.

Op dit moment zijn er zo’n 16.000 tabaksverkooppunten. Dat worden er in 2022 al minder door het besluit van het vorige kabinet. Dat ging om het verbod op sigarettenautomaten. In 2024 stopt dan ook nog de verkoop van rookwaren in supermarkten. Daarmee verdwijnen er nog eens 6400 verkooppunten.

Minder verkooppunten

Het verder terugdringen van het aantal verkooppunten vindt plaats in een aantal stappen. Daar gaan dan ook een aantal jaren overheen voordat het rond is. We zetten even alles op een rijtje.

  • In 2022 gaat het verbod in op de sigarettenautomaten. Deze vindt je nu bijvoorbeeld nog in snackbars en cafés.
  • In 2023 start het verbod op de online verkoop van tabak.
  • In 2024 mogen er geen rookwaren meer verkocht worden in supermarkten.

Supermarkten zijn een plek waar veel gezinnen met kinderen komen. De supermarkten vormen dan ook 40 procent van het aantal verkooppunten. Ze zijn dan ook goed voor 55 procent van de tabaksomzet in Nederland.

Voorkomen sterfgevallen en medisch leed

“We vinden het nu een gek idee dat je ooit kon roken in de trein of een restaurant,” zegt Blokhuis. “Ik ben ervan overtuigd dat we later ook zo zullen terugkijken of het kopen van sigaretten in een supermarkt. Aan overal sigaretten kunnen komen, komt in de toekomt een einde. Daarmee wordt het voor (ex)rokers makkelijker om de verleiding te weerstaan. Voor kinderen wordt het moeilijker om er überhaupt mee te beginnen. Met dit besluit en deze nieuwe koers voorkomen we veel onnodige sterfgevallen en medisch leed.”

Alleen speciaalzaken

Er zullen dus steeds minder plekken zijn waar je rookwaren kunt kopen. Dat loopt nog wel een aantal jaren door. Het is de inzet van het kabinet om na 2030 gefaseerd de verkoop van tabak af te bouwen. Het doel is om straks alleen nog tabak te kunnen kopen bij speciaalzaken. Dat betekent dus ook geen sigaretten meer bij tankstations en tabak- en gemakszaken. Op dit moment zijn er zo’n 2100 bemande tankstations die tabak verkopen. Daarnaast zijn er ook ongeveer 1600 tabak- en gemakszaken en speciaalzaken.

In 2021 wordt onderzocht hoe de afbouw na 2030 het beste vorm kan krijgen. Hiervoor is aandacht voor de economische impact en regionale spreiding van speciaalzaken. Op die manier kan een volgend kabinet daarover besluiten.