Rookwaren voortaan minder aantrekkelijk verpakt

Foto: Pixabay; Geralt

Vanaf donderdag 1 oktober worden sigaretten en shag in een neutrale verpakking verkocht. Het is de bedoeling dat dit zorgt dat mensen het niet meer willen kopen.

De nog liggende voorraad mag nog verkocht worden. Maar alle nieuwe rookwaren moeten wettelijk verplicht op dezelfde manier zijn verpakt. Op de donkergroen-bruine pakjes staan nog gewoon de gebruikelijk waarschuwende teksten en foto’s. En daarnaast mag alleen nog de naam van de fabrikant erop staat en informatie over de soort sigaret. Dit allemaal in een standaard lettertype.

Neutrale verpakking

De invoering van deze neutrale verpakking is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Het doel is om volwassenen minder te laten roken. Op die manier zouden ook kinderen niet meer moeten beginnen met roken. De donkergroen-bruine verpakking wordt in verschillende landen al gebruikt. En daar blijkt het bij te dragen aan het onaantrekkelijk maken van roken.

De kleur is onaantrekkelijk, de gezondheidswaarschuwing is beter leesbaar en een pakje is geen reclame product meer. Daar komt bij dat rookwaren ook niet meer in het zicht staat in winkels waar het verkocht wordt.

Saai

Staatssecretaris Blokhuis laat weten dat in Nederland alleen al dagelijks 75 jongeren onder de 18 beginnen met roken. “Kennelijk is er iets dat zij aantrekkelijk vinden aan roken ondanks de gezondheidsrisico’s en waarschuwingen. Daarom blijf ik er alles aan doen om roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken,” zegt hij. “Kleuren en beeldmerken vervangen door een saaie verpakking is een belangrijke stap daarin. Het is een stap op weg naar een wereld waarin geen enkele jongere meer start met roken.”

Stoppen makkelijker maken

De afgelopen periode zijn er diverse maatregelen ingegaan om het stoppen van roken makkelijker te maken. Daarop sluit ook aan dat het beginnen van roken moeilijker wordt gemaakt. In april werd de prijs al met een euro verhoogd. En sinds 1 juli zijn alle rookwaren in supermarkten uit het zicht geplaatst. Daarnaast is op diezelfde datum het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret.

Maar er is meer gedaan. Sinds 1 augustus moeten alle onderwijsterreinen rookvrij zijn. Sinds januari wordt professionele hulp om te stoppen vergoed. Dit telt overigens niet meer voor je eigen risico. En eind oktober start een nieuwe stoppen-met-roken campagne vanuit de rijksoverheid. Al deze maatregelen dragen bij aan de doelstelling van het kabinet. Die luidt; veel minder rokende volwassenen en een rookvrije generatie in 2040 waarin geen enkele jongere meer rookt.