Aqua Beatzzz: “Leuk voor iedereen en erg gezellig”

Foto: Sam Fish

Een half jaar lang hebben veel mensen thuis gezeten. Sportclubs waren dicht en er waren überhaupt niet veel leuke uitjes. Tijd voor verandering.

Door Sam Fish

De Staver in Sommelsdijk heeft weer een mooi aanbod van sport om je voor aan te melden. Zo ook de Aqua Beatzzz op woensdagavond van 20.45 tot 21.30 uur. Deze les wordt al jaren gegeven door Joke de Neef en is super populair.

Aqua Beatzzz

“Aqua Beatzzz is een sport voor alle spieren waarbij je eigenlijk geen blessure oploopt,” vertelt Joke. “Je lijft krijgt geen zware klappen, omdat we alles in het water doen. En daarbij doe je ook alles op je eigen tempo, dus het is goed voor iedereen.”

Claudia doet dit inmiddels al een jaar en is nog altijd super enthousiast. “Ik noem het altijd de vakantie aqua gym, maar dat schrikt mensen vaak af,” vertelt ze lachend. “Maar het is altijd leuk met een muziekje erbij en gezellige mensen. En het fijnste is nog dat je geen spierpijn hebt achteraf. Je voelt wel aan je lichaam dat je intensief gesport hebt, maar het doet geen pijn. Daar ben ik altijd wel blij mee.”

“Doordat je in het water niets forceert is het ook goed voor mensen die last hebben van de onderrug. Veel fysiotherapeuten sturen mensen ook door,” laat Joke nog weten. “Het water is een hele goede plek om in te sporten, dat voel je aan alles.”

Attributen

Aqua Beatzzz is een soort joggen, dansen en zwemmen in één. Rennen met de weerstand van het water. Fietsen terwijl je met je rug tegen de muur staat en met attributen kun je het zo zwaar maken als je zelf wilt.

“We gebruiken aan het begin van de les sowieso een wetbelt,” vertelt Joke. “Dat is een riem van schuim. Zo kun je op een rustig niveau je spieren opwarmen. De band zorgt er namelijk voor dat je blijft drijven.” Daarnaast worden er ook dumbells van schuim gebruikt. Dit zijn dus een soort gewichten zonder gewicht. Ze wegen niets, maar ze kunnen een oefening toch zwaarder maken. Daarnaast komen de flexibeams ook regelmatig uit de kast. Deze zijn ook wel bekend als de poolnoodles of de waterfriet. En tot slot worden er ook plankjes, voetjes en hoepels gebruikt.

Corona-proof

De corona-cijfers lopen in heel Nederland weer op, ook op Goeree-Overflakkee en dat kan mensen afschrikken om te gaan sporten met anderen. Maar geen nood, er zijn maatregelen genomen om alles zo veilig mogelijk te kunnen doen. Zo wordt alles de hele dag door goed schoongemaakt en ontsmet.

“De Aqua Beatzzz is tegelijk met het banenzwemmen, dus we delen het bad. Maar er mogen maximaal 24 mensen tegelijk in het water liggen, dus dat houden we goed in de gaten.” Daarnaast mag je je ook alleen afspoelen, niet douchen met zeep en shampoo. En het bubbelbad is dicht omdat mensen daar vaak te dicht op elkaar zitten. “En bij Aqua Beatzzz is het heel makkelijk om die anderhalve meter afstand te houden. Die heb je namelijk echt nodig,” legt ze uit. “Zonder die anderhalve meter zou je iemand schoppen of slaan tijdens het sporten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus die afstand is er sowieso.”

Meer informatie

Lijkt het jou wel leuk mee te doen aan de Aqua Beatzzz? Of weet je eigenlijk niet zeker of het wel iets voor jou is? Doe dan eens mee met een proefles. Die proefles is altijd gratis. Dan weet je daarna of het iets is om nog eens voor terug te komen.