Gratis pneumokokken- en griepprik voor ouderen

Foto: Afbeelding van LuAnn Hunt via Pixabay

Ben je geboren tussen 1941 en 1947? Dan krijg je een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokken- en griepprik. Deze kunnen tegelijk gezet worden.

De uitnodiging voor de pneumokokkenprik voor ouderen is dit jaar nieuw. De Gezondheidsraad adviseerde mensen van 60 tot 80 jaar te beschermen tegen pneumokokken. Echter kan natuurlijk niet iedereen in één keer worden uitgenodigd. Daarvoor zijn niet genoeg vaccins.

Dit jaar krijgen de mensen tussen de 73 en 79 jaar oud de uitnodiging De komende jaren wordt ook de rest uitgenodigd. Wanneer die uitnodiging precies komt, is nog niet bekend.

Pneumokokken

Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan deze bij zich dragen zonder er ziek van te worden. Door niezen en hoesten komt het in de lucht terecht. Als andere mensen deze kleine druppeltjes inademen kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen kun je besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken.

De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Jaarlijks worden 6000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte. Gemiddeld overleven 900 van hen dit niet.

Dit najaar worden daarom alle mensen die geboren zijn tussen 1941 en 1947 uitgenodigd voor een gratis vaccin. Zij worden dan ingeënt tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken.

Samen met de griepprik

Tegelijkertijd komt ook de uitnodiging voor de griepprik. Deze is voor iedereen vanaf 60 jaar. Afhankelijk van hoe het vaccinatiespreekuur dit najaar wordt georganiseerd, krijg je twee prikken tegelijk. Dit kan echter ook op twee verschillende momenten. Waarschijnlijk komt er ook voor elke prik een aparte uitnodiging.

Er zijn geen nadelen verbonden aan het tegelijk prikken. Heb je bij de huisarts aangegeven geen uitnodiging te willen ontvangen voor de griepprik, maar val je wel in de doelgroep voor de pneumokokkenprik? Dan krijg je wel een uitnodiging voor de pneumokokkenprik.

Geen prik mogelijk

Het vaccin is voor bijna iedereen geschikt. Echter, mensen die eerder een allergische reactie hebben gekregen van één van de bestanddelen mogen zich niet laten vaccineren. Dit laatste komt echter niet vaak voor.

Maar er zijn daarnaast ook een aantal redenen om de prik uit te stellen:

  • Het hebben van koorts op het moment van het laten zetten van de prik
  • Als er een operatie gepland staat binnen 48 uur na de prik
  • Bij verkoudheid op de dag van de vaccinatie

Is één of meerdere van bovengenoemde redenen van toepassing? Maak dan een nieuwe afspraak met de huisarts.

RIVM pneumokokken

Cookieinstellingen