Handige en belangrijke tips voor een gezonde mond

Foto: Afbeelding van Jenny Friedrichs via Pixabay

Nederland mag sinds eind vorige maand weer naar de tandarts. Daarom zijn sinds een aantal weken de 5000 mondzorgpraktijken in Nederland weer voor iedereen open.

Niet dat ze echt helemaal dicht waren, want voor spoed kon je gewon terecht. Maar hoe zorg je goed voor je gebit? Ook als je een tijdje niet naar de tandarts kunt… Nieuws.nl geeft een aantal tips voor de verzorging van je mond.

Tanden poetsen

Het klinkt misschien logisch, maar het poetsen van je tanden is super belangrijk. Minimaal twee keer per dag poetsen met een elektrische tandenborstel is ideaal. Een elektrische borstel verwijdert meer tandplak dan een hand tandenborstel.

Door voldoende te poetsen verklein je de kans op gaatjes. Maar ook de kans op ontstoken tandvlees en andere aandoeningen wordt verkleind. Poetsen is dus erg belangrijk. Het beste moment? Ongeveer een uur na het eten.

Maar er is nog meer dat we kunnen doen om ons gebit gezond te houden. En dan hebben we het niet alleen over minder suiker eten.

Ontstoken tandvlees

Na het poetsen van je tanden kun je ervoor kiezen om je mond te spoelen met mondwater. Hiermee worden slechte bacteriën gedood. Dit kan ook met zeezout. En dat schijnt ook nog te werken tegen tandsteen.

Is je tandvlees ontstoken? Breng dan na het tandenpoetsen in de ochtend een beetje honing aan op de ontstoken plek. Honing heeft ontsmettende eigenschappen. Je kunt je tandvlees ook masseren met sesam- of kokosolie. Doe dit voordat je gaat poetsen, het zou het bloeden moeten verminderen.

Tussen de tanden

Met alleen tandenpoetsen ben je er niet. Ook tussen je tanden kan een hoop troep zitten. Daarom zijn er tenslotte tandenstokers uitgevonden. Toch is het iets dat we snel vergeten. Maar het is van wezenlijk belang voor het behoud van je gebit.

Het is belangrijk om je tanden te stoken met een tandenstoker, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Dan blijven de overgebleven bacteriën niet ’s nachts in je mond zitten. Je kunt natuurlijk ook een waterflosser of ragers gebruiken.

Suiker en zuur

Niet alleen het schoonhouden van je gebit is belangrijk voor de gezondheid van je mond. Je moet ook opletten wat je binnen krijgt. Drink voldoende water en vermijd zoveel mogelijk suikers en zuren. Als bacteriën in de mond in contact komen met suiker, dan wordt er zuur geproduceerd. Deze zuren tasten de tanden aan en daardoor kunnen er gaatjes ontstaan.

Als je vaak suiker eet of drinkt en als dit lang in je mond blijft, is de kans op gaatjes een stuk groter. Nu we eindelijk weer naar de tandarts mogen is het dus belangrijk dat je ook twee keer per jaar gaat. Als je er dan toch bent, ga gelijk even langs bij de mondhygiënist.