Sinds de intelligente lockdown is het vooral heel erg mooi weer geweest. De eerste officiële zomerse dag hebben we zelfs al gehad en het is pas lente.
Op Hemelvaartsdag vorige week was het bijna overal zomers warm. Op het hoofdstation in De Bilt tikte het kwik zelfs de 25 graden aan. En er komen nog veel meer warme dagen aan. Maar hoe gaan we met die dagen om in corona-tijd?
Volgens Weeronline kunnen we weer een warme zomer verwachten. Vooral in juni en augustus kan het heel droog en heet worden. Ook is er kans op meerdere hittegolven. We moeten dus rekening houden met tropische temperaturen.
Zoals het er nu uitziet mogen we in juni allemaal weer de terrassen op. Wel met aangepaste maatregelen, dus we zullen ook veel tijd thuis doorbrengen. En dat vraagt om aanpassingen in en om het huis. Denk bijvoorbeeld aan een rolgordijn op maat om de warmte buiten te houden.
Een combinatie van een hittegolf met het corona-virus kan grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Deskundigen pleiten ervoor om het nationale hitteplan aan te passen in corona-tijd. Dit stellen ze in een ingezonden brief in de krant De Gelderlander. Het zijn de mensen die het hardst getroffen worden door het virus, namelijk ouderen, die ook het meest kwetsbaar zijn in een hittegolf.
Door alle maatregelen is het lastiger om deze mensen te helpen. Daarbij is contact nodig en dat kan nu niet.
Veel mensen bewegen graag en het liefst buiten. Daar komt ook nog bij dat de sportscholen gesloten zijn. Er wordt flink gewandeld, gerend en gefietst. En zeker als het warm is, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
Hoge temperaturen vragen niet alleen om aanpassingen in je huis, maar ook om extra zelfzorg. Luisteren naar je lichaam is erg belangrijk, zeker bij (zware) inspanningen. Ook al ben je een ervaren sporter, het is belangrijk dat je je lichaam niet te zwaar belast. Het kan zomaar zijn dat hardlopen dan geen optie is, maar wandelen wel.
Als je toch echt wilt hardlopen, doe dat dan ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Op die momenten zijn de temperaturen niet te hoog. Ook vermijd je op deze manier de volle zon. Draag daarnaast dunne en luchtige kleding. Zo verbrandt je niet en zorg je ervoor dat je lichaam warmte en zweet kwijt kan.
Trek vooral geen zwarte kleding aan en vergeet de zonnebrandcrème niet voordat je naar buiten gaat. Voordat je gaan lopen in warm weer is het ook goed om eerst een koolhydraatrijke maaltijd te eten. Drink goed voor, tijdens én na het bewegen.