Een kijkje achter de schermen in het ziekenhuis

Foto: PR CuraMare

In het Van weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland zijn de afgelopen tijd veel corona-patiënten opgenomen. Inmiddels weten we dat er ook weer aardig wat zijn genezen.

Het is een situatie die niemand had kunnen voorzien. Het vereis professionaliteit, flexibiliteit en creativiteit van alle medewerkers. “We zijn trots op wat we voor elkaar hebben gekregen,” zegt een woordvoerder. Ze willen dan ook een kijkje achter de schermen geven.

Intensive Care-plan

Sinds de uitbraak van het corona-virus is het ziekenhuis voorbereid op de komst van patiënten. Marieke van Splunter is afdelingshoofd van onder andere de Intensive Care. Zij legt in een notendop uit hoe de voorbereidingen in zijn werk zijn gegaan.

“We hebben onderzocht hoe we in ons ziekenhuis zoveel mogelijk (beademingsbehoeftige) patiënten op de IC kunnen verplegen met de huidige capaciteit aan materialen, artsen en verpleegkundigen. Voor de uitbraak waren er 4 beademingsbedden beschikbaar. Met de nodige aanpassingen kunnen we nu maximaal opschalen naar 11 bedden met beademingsmogelijkheden.”

En dat kan niet zomaar. Om dit te laten lukken is er ook binnen het ziekenhuis het een en ander verhuisd. Zo zijn de verkoeverruimtes van de operatiekamers beschikbaar gesteld voor de IC. En ook is de afdeling oncologie verhuisd, zodat patiënten daar aan de beademing kunnen.

Regionale samenwerking

Het ziekenhuis gaat deze uitdaging aan met alle zorgorganisaties in de regio. Zo kunnen ze tijdens de corona-crisis de zorg zo goed mogelijk organiseren. Collega’s uit het Spijkenisse Medisch Centrum zijn ingezet op de IC-afdelingen van het Van Weel-Bethesda en het Maasstad Ziekenhuis.

“Dankzij deze intensieve samenwerking zijn we in staat om een optimale inzet van zorg en medewerkers te garanderen. We hebben door deze samenwerking bijvoorbeeld 6 patiënten naar een ander ziekenhuis verwezen,” vertelt Marieke van Splunter verder.

Flexbureau

Een aantal collega’s van de operatieafdeling hebben hun operatietafel tijdelijk ingeruild voor een bureau. Zo is er een intern flexbureau gestart. Afdelingshoofden kunnen bij het flexbureau om extra handen en hulp vragen. Het flexbureau koppelt vraag en aanbod van medewerkers. Op die manier kan de werkdruk op de afdelingen beter verdeeld worden.

Eerder in het nieuws

Geen dag is het zelfde in het ziekenhuis en de ontwikkelingen gaan heel snel. Zo is er eerder een tijdelijke huisartsenpost geopend voor de deur van het spoedplein. Daar kunnen mensen met een verdenking van het corona-virus naartoe voor een test. En daarnaast heeft het ziekenhuis sinds 30 maart een tijdelijke landingsplaats voor de traumahelikopter.

Trots op de harde werkers

Elke dag zetten honderden medewerkers zich in om de beste zorg te kunnen leveren aan de regio. De raad van bestuur is dan ook erg trots op alle medewerkers. Ook Marieke deelt die trots. “Het is iedere dag nog steeds heel druk op de afdeling,” laat ze weten. “Ik merk dat het lichamelijk en mentaal zwaar is voor het hele team. Gelukkig heerst er ook rust en hebben we controle over de situatie. Ik ben enorm trots op het team dat zich zo flexibel heeft opgesteld en zoveel veerkracht laat zien. Iedere dag opnieuw. Natuurlijk hebben wij onze zorgen voor de nabije toekomst. Maar we hopen daarin op medewerking van de gemeenschap door zich te houden aan de verlengde maatregelen.”

CuraMare Van Weel-Bethesda Ziekenhuis Dirksland coronavirus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen