Gratis gebitscheck honden en katten in Stellendam

Foto: Image by Annette Meyer from Pixabay

Gebitsproblemen zijn de nummer 1-ziekte bij honden en katten. Toch blijven veel van deze problemen ook in Stellendam onontdekt. Maar daar kun je wat aan doen!

Februari is de Maand van de Gebitsverzorging. En dan kunnen alle honden en katten een gratis gebitscheck krijgen. Dit kan bij alle drie de locaties van AniCura Dierenkliniek het Overbosch.

Huisdiereigenaren herkennen de signalen van gebitsproblemen niet altijd. Daardoor lopen veel honden en katten ongemerkt rond met pijn in de bek. Zo blijkt uit onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren onder ruim 1.500 huisdiereigenaren.

Maand van de Gebitsverzorging

Februari is uitgeroepen tot de maand van de Gebitsverzorging. Dit om aandacht te vragen voor het gebit van huisdieren. Daarom geven veel dierenklinieken in Nederland in deze maand een gratis gebitscheck aan huisdieren. Ook bij AniCura Dierenkliniek Het Overbosch zijn honden en katten welkom voor een gratis gebitscheck en korting op gebitsbehandelingen op Voorstraat 16 in Stellendam.

Onderzoek

In opdracht van AniCura heeft het Nationaal Huisdierpanel onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat 78% van de honden volgens de baasjes uit de bek stinken. Bij katten geldt dat voor 62 procent. Maar slechts 16 procent van de baasjes merkt dat het beestje dan ook daadwerkelijk pijn heeft.

“We krijgen hier veel huisdieren binnen die uit hun bek stinken,” zegt Maartje Steendam. Ze is dierenarts en praktijkmanager bij AniCura Dierenkliniek het Overbosch. “In 90% van de gevallen heeft dit te maken met een ontsteking door een slecht gebit. Dat zorgt voor veel ongemakken en pijn.” De gebitsproblemen worden vaak pas laat ontdekt en dat kan soms zelfs tot ziekte leiden. “Een vieze adem is een van de belangrijkste signalen dat er problemen zijn.”

Dagelijks tandenpoetsen

Wij mensen poetsen elke dag onze tanden, het liefst zelfs twee keer per dag. Maar bij huisdieren ligt dit toch anders. En tóch is het ook voor hen heel belangrijk. De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren komt namelijk door tandplak. Als dat niet wordt verwijderd, ontwikkelt er tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken. “Door dagelijks te poetsen voorkom je tandsteen dat vaak alleen nog onder narcose weggehaald kan worden door een dierenarts,” zegt Steendam.

Het onderzoek laat verder zien dat het tandenpoetsen van huisdieren geen dagelijkse gewoonte is. 91% van de kattenbezitters doet het nooit. Als voornaamste redenen geven zij op dat de kat dit nooit zou toelaten (51%). Honden komen er iets beter vanaf. Zo geeft 65% van de hondenbezitters aan dat ze nooit de tanden van hun hond poetsen, vooral omdat ze het onzin vinden (27%).

Gratis check

Om aandacht te vragen voor gebitsproblemen verzorgen de AniCura klinieken in onder andere Stellendam een gratis gebitscheck en korting op gebitsbehandelingen. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Het Overbosch. Daar kun je ook meteen informatie vinden over het poetsen van de tanden van je huisdier.

Reacties