Film ‘Zwementie’ in première bij CuraMare

Foto: tanazura on Stutterstock

Bij CuraMare is zaterdag 7 december de film ‘Zwementie’ in première gegaan. Het was de eer aan wethouder Bruggeman om het speciale moment in te luiden.

De première van de film ging aan de hand van een grote startknop. Deze werd onder toeziend oog van iedereen die eraan had meegewerkt ingedrukt door wethouder Bruggeman.

Film

De eerste vertoning van de film was weggelegd voor een select groepje mensen. Dat zijn bewoners, familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers, zorgmedewerkers van CuraMare en bewegingsagogen van Zuidwester. Allemaal waren zij betrokken bij het maken van de film.

‘Zwementie’ is gemaakt door Astrid van Nimwegen. En het logo komt van Klazina Tanis. Zij mochten samen een lint door waarna de film kon starten. Zij werden hierbij bijgestaan door wethouder Berend Jan Bruggeman, de heer Vlietland uit de Vliedberg en meneer van Rossum uit Nieuw Rijsenburgh.

Wethouder Bruggeman sprak zijn waardering uit voor dit mooie initiatief. “Ik vind het geweldig om te zien dat zovelen zich inzetten voor hun medemens met dementie,” zegt hij. “Mooi is ook dat zorgorganisaties als Zuidwester en CuraMare hierin de samenwerking gezocht hebben. De gemeente zet zich ook in voor mensen met dementie. Ze heeft daarom graag een financiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de film Zwementie.”

De film is gemaakt om het succes van zwemmentie te delen en promoten.

Zwementie

Zwementie is een samenvoeging van de woorden zwemmen en dementie. Zwemmen is een fijne manier om te bewegen. Het warme water werkt ontspannend en samen zwemmen is plezierig. Voor mensen die beperkt zijn door dementie is het vaak niet meer mogelijk om naar het zwembad te gaan. Terwijl het juist voor hen heerlijk is om even zonder beperkingen te zijn. Voor die mensen biedt CuraMare al ruim twee jaar de mogelijkheid om onder professionele begeleiding te zwemmen in zwembad De Meermaal bij Zuidwester in Middelharnis.

Succesvolle pilot en waardevol familiecontact

In 2017 begon zwementie als pilot tussen de beweegagogen van het zwembad en cliënten van Ebbe & Vloed. Inmiddels is het een doorlopend en wekelijks succes met cliënten van woongroepen en appartementen van alle woon-zorglocaties van CuraMare. Zwemmen houdt niet op als je niet meer kan lopen. Via een badstoel of badbrancard en dankzij de beweegbare bodem van het zwembad is zwemmen wel mogelijk.

Een groep van 5 of 6 bewoners gaat met 1-op-1 begeleiding van bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger het zwembad in. ”Ik merk dat het zwemmen gewoon goed doet,” zegt een vrouw die haar vader begeleidt. “Niet alleen lichamelijk, ook voor de geest. Daardoor is mijn vader bijna gelukkig als we samen zwemmen. Dat is geweldig om te zien. We hebben er schik in. Zolang hij het nog kan, zorg ik dat ik erbij ben.”

Een zorgmedewerker begeleidt het taxivervoer, het omkleden en de zwemactiviteit. Een beweegagoog van Zuidwester is aanwezig voor begeleiding en toezicht op de veiligheid. “Die dame houdt me altijd vast, dus er kan niks gebeuren,” zegt deelnemende cliënt Vlietland.

Bekijk de film ‘Zwementie’ waarin de positieve invloed op cliënten en het waardevolle contact dat de familie er voor terugkrijgt zichtbaar wordt.

Reacties