Ziekenhuis vraagt aandacht voor kindermishandeling

Foto: Pixabay; Pexels

Van 18 tot 24 november 2019 is het de week tegen kindermishandeling. In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis wordt deze week extra aandacht gegeven aan dit onderwerp.

Het is belangrijk om signalen van kindermishandeling te leren herkennen, om van daaruit de juiste zorg te leveren. Zo kan er veel voorkomen worden. In Nederland groeien ongeveer 120.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. Dit betekent dat er gemiddeld in iedere schoolklas van 30 leerlingen 1 kind zit dat wordt mishandeld.

Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. Daarom zijn op iedere afdeling in het ziekenhuis een aantal medewerkers werkzaam met als aandachtsgebied kindermishandeling en huiselijk geweld. Zij zijn het aanspreekpunt voor de medewerkers. Daarnaast hebben zij ook de taak hun kennis door te geven aan hun teams. Zo kan ieders bewustzijn voor deze problematiek vergroot worden.

Wat is kindermishandeling?

Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen hieronder.

Wat kun je doen als je je zorgen maakt over iemand?

Soms hoort of ziet u dingen waarvan u zich afvraagt of het allemaal wel goed gaat. Er is veel ruzie en herrie bij de buren. Of iemand heeft wel heel vaak blauwe plekken en kan dat niet goed verklaren. Of het zoontje van een vriendin is angstig, schrikachtig en depressief. Vaak is het moeilijk om te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is altijd belangrijk om iets te doen en advies te vragen.

Meer lezen of weten? Bezoek de website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl voor meer informatie.

Over Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning. Maar ook voor het melden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Voor uzelf, maar ook als u zich zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kunt u een beroep doen op Veilig Thuis. Ook als professional. Of u nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. De zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Wie belt met Veilig Thuis krijgt een medewerker aan de lijn die aandachtig naar het verhaal luistert. Deze medewerker zet alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijken zij samen met u welke hulp er nodig is. Anoniem blijven is mogelijk. Bel gratis met 0800-2000.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen