Elektronische adoptiedieren razend populair bij ouderen

Foto: Sam Fish

Je hele leven heb je wel dieren om je heen. Zijn het niet je eigen huisdieren, dan zijn het wel die van je buren of klasgenoten. Waarom zou dat anders zijn als je ouder wordt en in een verzorgingstehuis terecht komt? Dat is precies wat Saskia Matthee en Linda Dekker dachten.

Door Sam Fish

“Het begon met één kat bij Ebbe & Vloed in Oude-Tonge, die kat zou rouleren tussen de zeven groepen, gewoon puur om te kijken wat voor invloed het zou hebben,” vertelt Linda Dekker, project- en beleidsadviseur welzijn bij CuraMare. “Alleen werd er in de eerste woongroep iemand helemaal verliefd op de poes en konden we het niet over ons hart krijgen om het knuffelbeestje weg te halen.” Want dat is het, een hond of kat met batterijen. Ze spinnen, miauwen, blaffen, kwispelen, ze reageren op beweging en aanraking. “Het zijn net echte dieren. En zo zien onze bewoners dat ook.”

De vraag naar de elektronische huisdieren werd steeds groter. “Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk wilde de kat ook lenen, in Ouddorp wilden ze hem hebben en in Dirksland begonnen er ook mensen naar te vragen. Het liep allemaal een beetje uit de hand,” vertelt Saskia Matthee, welzijnscoach bij CuraMare. “Toen is het idee ontstaan om een heus adoptieprogramma op te richten.”

Elektronische huisdieren
De adoptiedieren zijn in principe gewoon pluche beesten met een computer erin. “De poes rolt op zijn rug om op de buik geaaid te worden, de hond kwispelt. Ze maken de geluiden die de echte dieren ook maken, het is dus net echt,” zegt Linda. “Als wij dus zo’n beestje aan een bewoner met dementie geven, dan is het voor hen een echt huisdier waar ze voor moeten zorgen en die ze aandacht moeten geven. Je ziet deze mensen ook meteen opleven.”

De dieren worden vooral gebruikt bij ouderen met dementie, maar ook bij mensen die zich moeilijk kunnen uiten of die zich eenzaam voelen. “We hebben op dit moment veertien honden en katten een plekje gegeven bij óf een persoon óf op een woongroep,” laat Saskia weten. “Daarnaast staan er hier ook nog elf gepland om geplaatst te worden. We kijken daarbij ook wel heel goed naar wie wat wil en wat bij de situatie past. Je hebt ten slotte honden-mensen en katten-mensen. Ook bij CuraMare.”

LEES OOK: Mevrouw Van Dorssen blaast 102 kaarsjes uit

Verandering
“We zien echt een hele sterke verandering bij de mensen die een hond of kat krijgen,” zegt Saskia trots. “Ze gaan ertegen praten, ze worden er vrolijk van, het zorginstinct komt terug naar boven en ze krijgen ook meteen meer aanspraak van andere bewoners. Ze bloeien helemaal op. Het geeft ze echt een doel om actief te blijven.”

“En zoals bij echte honden en katten krijgen deze elektronische beestjes ook af en toe wat lekkers toegestopt,” vertelt Linda lachend. “Advocaat of een stukje taart, noem het maar op. Ze worden verwend, haha. Maar dat laat wel zien dat het voor deze mensen gewoon een echt huisdier is.”

Schenking
De huisdieren kunnen alleen maar geplaatst worden door de donaties van anderen. “De eerste twee katten werden geschonken door oud-CuraMare medewerkster Marita Dogterom. Zij was 25 jaar in dienst en liet weten dat ze geen bonus wilde,” vertelt Saskia. “In plaats daarvan vroeg ze iedereen die naar haar jubileumfeest kwam om een donatie te doen. Daarvan zijn toen Dorus en Gijsje gekocht.”

Een andere prachtige schenking kwam van een vriendin van Saskia. “Ze had haar huis goed verkocht en wilde een deel van de opbrengst ervan naar een goed doel doen,” vertelt ze. “De kinderen mochten van haar het doel bepalen en zij kozen voor het adoptieprogramma. Ze hebben gezorgd dat een woongroep van Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk straks vergezeld wordt door poes Snoes.”

Het schenken van een dier kost 300 euro. “Dat is inclusief het verzorgingspakket dat erbij geleverd wordt. Schenkers mogen het dier zelf overdragen en het huisdier krijgt een penning met zijn naam,” vertelt Linda. “Die naam wordt bedacht door de schenker.” Zo zijn er dieren die Mies, Gijsje, Mickey en zelfs Tebbie heten, waarschijnlijk vernoemd naar het hondje van Jopie Parlevliet, een typetje van Flakkeeënaar Richard Groenendijk.

Onderhoud
Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n elektronisch huisdier, maar ook deze moeten bijgehouden worden. “Daarom krijgen de mensen, behalve een hond of kat, ook een verzorgingspakket voor hun nieuwe maatje,” vertelt Linda enthousiast en ze pakt er één uit de kast. “Het zit ook echt in een toilettas. Er zit droogshampoo in, nieuwe batterijen en vochtige doekjes om de harde delen zoals de pootjes en oogjes schoon te maken. Het is namelijk wel de bedoeling dat ze het zelf bijhouden.” Collega Saskia vult haar aan; “Het idee is wel om een team vrijwilligers op te zetten die om de zoveel tijd langs komen om de baasjes te helpen bij het schoonmaken van hun huisdier. En we zorgen dat ze elk half jaar even nagekeken worden om te checken of alles nog werkt zoals het hoort en of ze nog echt gebruikt worden.”

LEES OOK: Vanavond is een lichtjes fietstoer in Ouddorp

Gelukkig hebben ze dat wiel niet zelf hoeven uitvinden. “We dachten er eigenlijk pas aan toen iemand ons vroeg naar het onderhoud van die beesten,” vertelt Saskia. “Toen kwamen we Zuiderland uit Limburg tegen. Zij zijn ‘even’ met de bus onze kant opgekomen om te laten zien wat je precies nodig hebt voor het onderhoud. Ze hebben ons echt heel goed op weg geholpen.”

Meedoen
Wil je net als Marita Dogterom, Multi Keukens en Bad, Stichting Rommelmarkt Van de Linde, obs Het Startblok, Stichting Vrienden van de Geldershof en nog vele anderen ook zo’n leuk huisdier schenken aan CuraMare? Neem dan contact op met het asiel door een mail te sturen naar [email protected].

Initiatiefnemers Saskia Matthee (links) en Linda Dekker. In de kast wachten de adoptiedieren braaf voor een baasje. Foto: Sam Fish
Mevrouw Stegemeijer is ontzettend blij met de hond die zij met haar groep mag verzorgen. Foto: Sam Fish

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen