Riek heeft eindelijk haar fiets

Foto: Sam Fish

Eind november 2017 dook er op Facebook ineens een actiepagina op waarin Riek Verschut (67) uit Middelharnis mensen vroeg om te helpen bij het sparen voor een driewielzitfiets. Riek heeft donderdagochtend 2 augustus haar fiets opgehaald.

Door Sam Fish

De driewielzitfiets die Riek zo graag wilde hebben en ook zo hard nodig heeft moet speciaal op maat gemaakt worden, vandaar dat een tweedehands exemplaar er voor haar niet inzit. Na een hoop medisch gestuntel kan ze niet meer zo ver lopen en is haar balans verslechterd. Het derde wiel van de fiets helpt haar overeind te blijven en de trapondersteuning is nodig voor het revalideren.

“Het heeft ontzettend veel tijd en moeite gekost, maar we zijn er. Ik mag mijn fiets bestellen,” zegt Riek blij aan de telefoon. Een paar weken later is het dan zo ver en staat haar gloednieuwe driewieler klaar bij Akershoek Fietsen in Ouddorp. De winkel heeft haar vanaf het begin geholpen met het bestellen van de juiste fiets, het promoten van de actiepagina en heeft zelfs wat van de prijs afgehaald. “We kunnen niet zomaar korting gaan uitdelen, want dat wil natuurlijk iedereen. Ik heb wel, in overleg met de grote baas, kunnen afspreken dat we er als winkel niet aan hoeven te verdienen,” laat medewerker Jelle Kooiman weten. “Riek heeft zo ontzettend veel doorzettingsvermogen en ze heeft onderweg zo veel tegenslagen gehad van verschillende instanties. Dan kom ik haar graag tegemoet op deze manier.”

Medische blunders
Het begon allemaal zo’n vier à vijf jaar geleden toen Riek pijn kreeg. Op foto’s was de oorzaak niet te vinden en voor dokters was het al snel duidelijk dat het tussen haar oren zat. “Ze verklaarden me bijna letterlijk voor gek, ze wilden me zelfs in dezelfde inrichting stoppen als waar die moordenaar van Anne Faber zat,” vertelt Riek. “Ik ben naar meerdere klinieken en dokters geweest, maar het leek wel of iets tegen mij werkte. Iedereen zei dat het in mijn hoofd zat. Uit eindelijk ben ik terecht gekomen bij de Sint Maartens Kliniek in Woerden en daar bleek uit foto’s dat mijn heupen bot op bot waren, compleet versleten. Binnen drie maanden had ik twee nieuwe heupen.”

LEES OOK: Opgepast! Er wordt steeds meer blauwalg geconstateerd!

Eind goed, al goed, zou je bijna denken, maar zo makkelijk ging het niet. Ze woonde een tijdje in Nieuw-Rijssenburgh om te revalideren. “Ik kreeg geen fysio, ik werd niet goed geholpen, het eten was smerig en paste totaal niet bij het dieet dat ik nodig had om aan te sterken. Het is te bizar voor woorden. Ze waren er nog steeds van overtuigd dat het in mijn hoofd zat,” vertelt ze. Maar Riek geeft niet op. Ze regelde goed eten van BijElles, ze ging zelf achter een fysiotherapeut aan en zo zorgde ze ervoor dat ze sterker werd en weer naar huis kon. “Fysiotherapeut Niek Terhorst heeft mij er weer bovenop geholpen bij Bfit, Ik was toen net thuis en mede door zijn positieve benadering ben ik er weer bovenop gekomen,” vertelt Riek blij.

Geld inzamelen
Het geld voor de fiets heeft ze bij elkaar gespaard. Een deel kwam van de actiepagina die ze had opgezet.  “Dat was bijna duizend euro, maar daar haalde ik het nog lang niet mee. Ik heb jaren lang een opleiding gevolgd en dit jaar ben ik geslaagd. Ik ben toen meteen begonnen met het behandelen van mensen,” vertelt Riek trots. “Het is een authentieke pedicure behandeling, inclusief een stevige voetmassage. Dat sluit naadloos aan op een voetreflexbehandeling. Daarnaast doe ik ook Jin Shin Jyutsu, dat is een Japanse vorm van geneeskunst. Ik kan het wel uitleggen maar dat doet het eigenlijk te kort. Het is een unieke ervaring voor de meest uiteenlopende lichamelijke en geestelijke klachten.” Ook nu ze de fiets heeft gaat ze gewoon door met behandelen. “Ik vind het leuk om te doen en ik kan op die manier mensen helpen, dat maakt me gelukkig.”

Inmiddels is Riek niet meer rolstoelafhankelijk, gaat ze meerdere keren per week naar de sportschool om aan te sterken en kan ze nu dus, met grote hulp van vele mensen, lekker op stap met de fiets. “Ik wil, uit de grond van mijn hart, iedereen bedanken die mij heeft geholpen deze fiets te kopen,” zegt ze geëmotioneerd. “Iedereen die heeft gedoneerd op mijn actiepagina, iedereen die zich door mij heeft laten behandelen of op welke manier heeft geholpen, bedankt. Akershoek Fietsen in Ouddorp, enorm bedankt voor de hulp, begeleiding en tegemoetkoming. Zonder al deze mensen zou ik nog steeds opgesloten zitten in mijn huis. Dankjewel.”

Reacties