Steeds meer blauwalg rond Flakkee

Foto: Sam Fish

Het is al weken prachtig weer en dan wil je natuurlijk niets liever dan afkoelen is het heerlijke zeewater. Maar kijk van tevoren goed waar je gaat zwemmen, er ontstaat namelijk steeds meer blauwalg.

Door Sam Fish

Geen enkele locatie is immuun voor blauwalg, en Goeree-Overflakkee is geen uitzondering op deze regel. Op de website zwemwater.nl kun je makkelijk zien waar het veilig is om te zwemmen en waar juist niet. Check deze site dus even voordat je een dagje weg gaat. We hebben even de huidige stand van zaken op een rijtje gezet.

De Punt in Ouddorp is recent gecontroleerd en er kan gewoon gezwommen worden. Er is daar geen blauwalg gecontroleerd. Dit geldt ook voor West Nieuwland aan de Brouwersdam, De Slikken van Flakkee, en het volledige Grevelingenmeer.

Bij Recreatieterrein RWS in Stellendam is een waarschuwing uitgegeven voor blauwalg. Deze waarschuwing is ook uitgegeven voor ’t Hoad in Middelharnis en het strandje aan de Zeedijk in Stad aan ’t Haringvliet.

LEES OOK: Van bushalte naar e-bike oplaadpunt

Wat is blauwalg?
Blauwalg is een soort dikke drab dat op het water drijft als een soort papperige olie. Het ontstaat vooral in stilstaand water als sloten, meren en plassen met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Het heeft een blauw-groene kleur, maar het is soms ook rood-bruinig en het stinkt. Het is dus best makkelijk om te herkennen. Het probleem is dat blauwalg giftig kan zijn. Als de hoeveelheid blauwalg op één plek te veel wordt geeft het giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Als je blauwalg binnenkrijgt of inademt kunnen de volgende symptomen optreden: hoofdpijn, huiduitslag, misselijkheid, overgeven, diarree, oogirritaties en nog veel meer. Bij deze symptomen is het slim om even langs de huisarts te gaan, maar het zou met ongeveer vijf dagen vanzelf weer over moeten gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen