Vanaf 1 juli betalen we meer bij de snackbar

Foto: Pexels; cottonbro studio

Vanaf 1 juli gaan we extra betalen voor de wegwerpbekers en –bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Er komen dus extra kosten bij.

Wie eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, gaat merken dat ondernemers dit niet meer gratis mogen aanbieden. Ze zijn wel verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Zo kan de klant bijvoorbeeld zelf een bakje of beker meebrengen, of de ondernemer biedt zelf een herbruikbare verpakking aan.

Elke dag worden in ons land 19-miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggegooid. En die zijn slechts één keer gebruikt. De overheid wil de afvalberg juist verkleinen en zwerfafval terugdringen. Daarom zijn er nieuwe regels in het leven geroepen.

Regels

Zo moet je voortaan betalen voor wegwerpbekers en –bakjes. Dit geldt bijvoorbeeld voor een koffie op het station of een patatje bij de snackbar. Maar ook een maaltijdsalade in de supermarkt of een voorverpakt broodje bij het tankstation. De kosten hiervoor worden apart vermeld op de kassabon.

Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Bijvoorbeeld een herbruikbare verpakking waarvoor je borg moet betalen. Deze verpakkingen kun je vervolgens weer terugbrengen zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Een andere optie is dat je zelf een verpakking meebrengt.

Prijzen

Er komen dus extra kosten bij voor de verpakking. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld ze vragen voor wegwerpverpakkingen. Maar de overheid heeft wel wat richtlijnen gesteld voor die bedragen. Dat gaat om de volgende bedragen:

  • € 0,25 voor een beker
  • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
  • € 0,05 voor een voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus

Bij consumptie ter plaatse wordt herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk bijvoorbeeld aan een afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op evenementen.

De nieuwe regel gaat in op zaterdag 1 juli 2023. Dit geldt overigens alleen voor verpakkingen van en met plastic. Volledig papieren verpakkingen vallen buiten deze regeling.

Cookieinstellingen