Start schouwen huizen en ondernemingen in Stad

Foto: Kick Smeets

Iedereen in Stad aan ’t Haringvliet met een aardgasaansluiting kan zich aanmelden voor een gratis schouw van de woning of onderneming.

Tijdens een schouw komt er iemand langs. Die kijkt wat er moet gebeuren om over te kunnen stappen van aardgas naar groene waterstof. Ook krijgen inwoners informatie over de subsidies voor elektrisch koken en elektrisch verwarmen.

Er zijn veel verschillende soorten woningen en ondernemingen in Stad aan ’t Haringvliet. Deze gebouwen worden nu op diverse manieren verwarmd. Daarnaast verschilt de mate van isolatie. En daarbij verschillen de wensen en behoeften van de inwoners en ondernemers. Daarom krijgen alle Stadtenaren met een aardgasaansluiting de mogelijkheid om het huis of de onderneming te laten bekijken.

Schouwrapport en subsidieregeling

Na de schouw ontvangt de inwoner of ondernemer een schouwrapport. Hierin staat welke aanpassingen nodig zijn voor een overstap naar groene waterstof. Ook wordt er een inschatting van de kosten gemaakt. Op basis van dit rapport worden de kosten voor de overstap vergoed. De subsidies voor elektrisch koken en verwarmen kunnen meteen aangevraagd worden. De subsidies van de overstap naar waterstof worden pas uitgekeerd als het project definitief doorgaat.

Draagvlakmeting en beloften

Er moet een bepaald draagvlak zijn om het project door te laten gaan. Daarvoor moet 70 procent van het dorp met een aardgasaansluiting voor het project stemmen. Ook moet het project aan de acht beloften voldoen. Die beloften zijn:

  • Veilig of anders niet
  • Altijd warm
  • Betaalbaar
  • Voldoende draagvlak
  • Groen
  • Het mag
  • Het kan
  • Vertaalbaar

Lees meer over die beloften op de website van Stad Aardgasvrij.

Over Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij is een initiatief van een groep Stadtenaren. Deze inwoners maken een plan om Stad aan ‘t Haringvliet vanaf 2025 aardgasvrij te maken. Dat doen ze samen met deskundigen uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen. Dit door gezamenlijk over te stappen op groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing.

Als het plan af is, bepalen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zelf of Stad vanaf 2025 aardgasvrij wordt. Alleen als 70% voor stemt en aan alle beloften wordt voldaan, gaat het plan door.

Aanmelden en meer informatie

Inwoners (woningeigenaren én huurders) ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen zich via de website van Stad Aardgasvrij aanmelden voor een schouw.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen