In het Inspiratiehuis wordt Stad Aardgasvrij zichtbaar

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Wat is groene waterstof? Hoe werkt het? Zijn er alternatieven? En wat gaat het me kosten als ik overstap van aardgas op groene waterstof?

Dit zijn alle maal vragen die leven onder de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet. In het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij krijgen ze antwoord op deze vragen. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 december was het huis voor het eerst open voor publiek. Vanwege de coronamaatregelen konden inwoners op afspraak in het huis terecht.

Dat de Stadtenaeren de weg naar het Inspiratiehuis weten te vinden is duidelijk. Voor de twee open dagen waren bijna 50 aanmeldingen binnengekomen.

Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij is ontstaan in Stad aan ’t Haringvliet. Een groep inwoners had het idee om het hele dorp aardgasvrij te maken. Goed idee, maar dan moet je natuurlijk wel een goed en duurzaam alternatief hebben. Groene waterstof is zo’n alternatief. Het kan via het huidige aardgasnet naar woningen en bedrijven. Er zijn ook andere opties, vooral in woningen die nieuw zijn en goed geïsoleerd. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp. Dan verwarm je het huis elektrisch.

Of het allemaal doorgaat, hangt af van de inwoners. Een grote meerderheid moet ‘ja’ zeggen tegen Stad Aardgasvrij. Half 2022 worden de stembiljetten geteld. Dan is duidelijk of er voldoende draagvlak is voor het project.

Waterstof

Waterstof wordt nog niet veel gebruikt voor het verwarmen van huizen. Er wordt dan ook goed uitgezocht wat kan en mag. De overstap naar waterstof moet aan een aantal belangrijke uitgangspunten en beloften voldoen. Dat zijn onder andere de volgende punten:

  • Veilig of anders niet
  • Betaalbaar
  • Altijd warm
  • Groen
  • Het mag
  • Het kan
  • Vertaalbaar
  • Voldoende draagvlak

Op de website van het project staan deze acht beloften verder beschreven.

Nieuwsgierig

Het was tot nu toe vooral een papieren project,” zegt Jonathan Reitsma. Hij is projectleider van Stad Aardgasvrij en was 18 december ook in het Inspiratiehuis te vinden. “We maken het nu zichtbaar. In maart stappen we in dit huis over van aardgas op waterstof. Dus vanaf dat moment kun je hier ervaren hoe het is. Ik heb al veel goede gesprekken gehad. Je merkt dat mensen nieuwsgierig zijn. Ze stappen graag binnen om informatie te krijgen of vragen te stellen.”

Geen gek idee

Twee bezoekers waren Karl Scheffer en Claudia van Schaik. “Over groene waterstof was niet veel bekend. Wij waren daardoor afwachten,” zegt Claudia. “Ik vond het ook wel een beetje eng. IS waterstof niet brandbaar en dus gevaarlijk in huis? We wilden ons er meer in verdiepen. Daar zijn we langs gekomen in het Inspiratiehuis. Heel interessant, we hebben van alles gehoord. En mijn angst is nu wel afgenomen. Waterstof is veel minder gevaarlijk dan ik dacht. Het lijkt me geen gek idee om over stappen. Weet je wat het is? De wereld verandert, daar moet je je voor openstellen. Goed voorbereid zijn op de toekomst, daar gaat het om.”

Het kost niets

Een belangrijke vraag voor veel inwoners is wat het gaat kosten, vertelt Laurens Huizer. Hij is bij het inwonersinitiatief betrokken als deelnemer van de tafel van financiën. Hij heeft er tijdens de open dagen met meerdere bezoekers over gesproken.

“Als we aardgas vaarwel zeggen, stappen we in 2025 over op groene waterstof. Dan staat er een nieuwe waterstof-cv-ketel bij je in huis. Je gasleidingen zijn gecontroleerd. En je hebt een andere meter: een waterstofmeter in plaats van een gasmeter. Dat kost allemaal niets. Bovendien staat de prijs voor groene waterstof voor vijftien jaar vast,” zegt Laurens. “Ik sta hier niet om zieltjes te winnen. Ik deel informatie en geef advies. Dat kan helpen bij het maken van een keuze.”

Dat de overstap bijna geen kosten met zich meebrengt hebben de Stadtenaeren te danken aan Den Haag. Zij hebben een bijdrage van 5,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Stad Aardgasvrij. Het enige wat je dan zelf nog moet aanschaffen zijn pannen om elektrisch mee te koken.

Bezoek het Inspiratiehuis

Wil je meer weten over groene waterstof? Maar wil je ook kijken naar alternatieven voor het verduurzamen van je woning? Kijk dan eens op de website van Stad Aardgasvrij. Daar kun je een afspraak maken voor een bezoekje aan het Inspiratiehuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen