Veel Nederlanders niet op de hoogte van energielabel

Foto: Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

Sinds 2008 is het energielabel op een woning verplicht. Toch weet 40 % van de Nederlanders niet welk label hun woning heeft.

Generatie X en babyboomers weten vaker wat hun energielabel is dan millennials. De jongere generatie is niet alleen beter op de hoogte, ze zijn ook vaker van plan het label te verbeteren. De grootste drijfveer om dat te doen is het verlagen van de energierekening (62%). Dat blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1000 respondenten. Het onderzoek was een samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Financiële redenen

Hoewel dus veel mensen niet veel weten over hun eigen label, weten ze wel hoe zo’n label verbeterd kan worden. Vooral Nederlanders met een laag energielabel (B t/m G) weten hoe ze het energielabel moeten verhogen. Mensen die al een A-label hebben, weten dit vaak niet. De grootste kennis lijkt te liggen bij de babyboomers, ondanks hun onwetendheid over hun eigen label. Zij hebben volgens Pricewise ook meer financiële middelen om de verduurzaming te verwezenlijken.

“Desondanks zien we dat vooral jongeren de ambitie hebben zo snel mogelijk te verduurzamen. Vooral de millennials,” zegt een woordvoerder. “Met de financiële regeling vanuit de overheid zal verduurzaming de komende jaren normaal en mogelijk zijn. Voor alle generaties.”

Terugverdientijd voor velen te lang

Thomas Bleker is energiespecialist bij Pricewise. Hij vindt het niet gek dat Nederlanders dat Nederlanders die niet gaan verduurzamen dit niet doen vanwege financiële redenen (41%). Niet alleen de kosten voor verduurzaming spelen een rol. De te lange terugverdientijd is voor 28 procent van de Nederlanders doorslaggevend.

“Ik eerste instantie zien veel mensen ervan af vanwege de lange terugverdientijd en kosten,” zegt Bleker. “Zo zijn zonnepanelen bijvoorbeeld pas rendabel na acht jaar bij zes tot tien panelen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de ligging en de zonuren. Toch levert verduurzaming van je woning je hoe dan ook iets op. Je huis wordt bijvoorbeeld meer waard met een A-label. En als je precies weet waarop je kunt besparen, worden de mogelijkheden om te verduurzamen pas echt duidelijk.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen