Zo voorkom je ongewenste indringers in de tuin

Foto: Afbeelding van photoAC via Pixabay

Vrijwel de helft van de Nederlanders gaat deze zomer niet of in eigen land op vakantie. Dat betekent dat we dus veel in de tuin zullen zitten.

Het is natuurlijk altijd lekker om buiten te kunnen zitten met mooi weer. Maar dan is dat onkruid in de hoek en tussen de tegels wel een doorn in het oog. Het is helaas een veelvoorkomende plaag. Maar hoe kunnen we deze ongewenste planten bestrijden? Of nog beter: voorkomen?!

Wat is onkruid

Het huidige weer is perfect voor onkruid. Een beetje regen, dan weer zon, nog wat regen en weer wat zon. Met wisselvallig weer schieten de verschillende soorten onkruid uit de grond. Maar wat is onkruid eigenlijk?

In principe vallen alle planten die op een plaats groeien waar ze niet thuishoren onder onkruid. Deze planten brengen schade toe aan andere planten. Ze nemen namelijk voedsel, ruimte en licht in van de andere planten. Het gaat dus niet altijd om wilde planten. Het kan ook een plant zijn die maar terug blijft komen terwijl er al een andere plant groeit.

Officieel zijn er twee soorten onkruid: éénjarig onkruid en vast onkruid.

Eénjarig onkruid

Eénjarig onkruid is vrij makkelijk te bestrijden, doordat het zich verspreidt via zaad. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je met de hand, een schoffel of heet water het onkruid weghalen. Je kunt ook een mengsel van azijn, zout en afwasmiddel gebruiken. De laatste manier is wel minder milieuvriendelijk.

Een andere tip is het gebruiken van kookwater van aardappelen. Het is belangrijk om hier op tijd mee te beginnen en dit regelmatig te doen. Hoe meer zaad er op de grond valt, hoe meer plantjes je moet verwijderen. En het volgende is ook goed om te weten. Gooi het onkruid wat nog rijp zaad heeft niet op de composthoop! Op die manier verspreidt het onkruid zich alsnog. Dat is dus dweilen met de kraan open.

Vast onkruid

Deze soort is iets hardnekkiger om te verwijderen. Het breidt zich in de meeste gevallen namelijk uit via de wortels. Voor het bestrijden van dit onkruid moet je ervoor zorgen dat je de wortels helemaal verwijdert. En dat kan best een lastige klus worden. Zeker als de wortels zich al door je hele tuin hebben verspreid.

Soms zijn bij een dergelijk onkruid bestrijdingsmiddelen nodig. Of misschien zelfs landbouwmachines! Ook zijn er speciale onkruidstekers of onkruidborstels.

Voorkomen is beter dan genezen

Het belangrijkste met onkruid is dat je er vroeg bij bent. Ook bij onkruid geldt in veel gevallen ‘voorkomen is beter dan genezen’. Zodra je onkruid ziet, moet je de plantjes direct verwijderen. Ga je je tuin aanleggen? Of misschien ben je van plan om nieuwe planten in de grond te zetten? Maak de tuin dan zo goed mogelijk onkruid vrij.

Het is verstandig om bij de aanleg van een nieuwe tuin de grond eerst te bedekken met zwarte folie. Het beste is om dit minimaal drie maanden te doen. Als je tegels gaat leggen, kunnen deze dicht tegen elkaar aan worden gelegd. Op die manier kun je de groei van onkruid al een heel eind beperken.

Of wat dacht je van een mulchlaag? Niet iedereen weet misschien wat het is. Het is een combinatie van bijvoorbeeld houtsnippers, boomschors, cacaodoppen of grind. Dit vermindert de groei van onkruid.