Nog één nachtje slapen en dan is het tijd voor de koudste traditie van het jaar: De Nieuwjaarsduik! Op Goeree-Overflakkee gaan deze deels door.
Gisteren kwamen er berichten naar buiten over onder meer de Nieuwjaarsduik van Scheveningen. Deze gaat niet door in verband met de harde wind die verwacht wordt. Ook op andere plakken in het land gaan de Nieuwjaarsduiken niet door, om dezelfde reden als die van Scheveningen. Maar die locaties liggen allemaal hoger dan ons eiland.
Het KNMI geeft code geel af voor oudjaarsavond en nieuwjaarsdag. Er kunnen dan flinke windstoten voorkomen, boven en vlak aan zee tot wel 90 kilometer per uur. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Die code geel is echter voor de kust van Noord-Holland, Friesland en de Waddeneilanden. Hier op Goeree-Overflakkee is geen weercode afgegeven door het KNMI.
De Nieuwjaarsduik in Middelharnis gaat vooralsnog gewoon door. Middelharnis is zo’n klein strandje dat best ingebouwd ligt. Die locatie heeft niet veel last van de wind. De Nieuwjaarsduik van Ouddorp vindt echter plaats in hetzelfde water als die van Scheveningen en dus is het niet raar om daar alles even goed in de gaten te houden.
De organisatie van de Nieuwjaarsduik in Ouddorp heeft zojuist besloten dat de duik daar niet door kan gaan. "De verwacht windkracht, -richting en getij maken het dat de veiligheid van deelnemers en bezoekers niet gegarandeerd kan worden. De organisatie raadt mensen af om op eigen gelegenheid het water in te gaan!", schrijven ze op hun pagina.
Het klinkt voor sommigen misschien raar om een Nieuwjaarsduik te annuleren om een beetje wind. Het is even een plons en je gaat het water weer uit. Vergeet echter niet dat je verder het water in gaat als er meer mensen meedoen aan de duik. En hoe verder je het water ingaat, hoe gevaarlijker de situatie kan worden. Maar zelfs als je maar tot je knieën het water in gaat, kan de sterke wind al voor een gevaarlijke situatie zorgen.
Een sterke wind kan namelijk voor flinke golven zorgen en de stroming kan erg sterk zijn. En als je dan toch het water opzoekt kan het niet alleen gevaarlijk worden voor jou, maar ook voor de hulpverleners die je eventueel moeten komen redden.